ДРАМА У ФОРМУЛИ 1: Ферштапен и Хамилтон поравнати улазе у последњу трку, али Холанђанин може и до титуле већ у Џеди? (ФОТО)

Novosti online

29. 11. 2021. у 19:17

ПРЕТПОСЛЕДЊА рунда Шампионата формуле 1 одржава се овог викенда у Саудијској Арабији, а најбржи циркус могао би да добије новог владара баш на улицама Џеде, града на обали Црвеног мора.

ДРАМА У ФОРМУЛИ 1: Ферштапен и Хамилтон поравнати улазе у последњу трку, али Холанђанин може и до титуле већ у Џеди? (ФОТО)

FOTO: EPA

Макс Ферштапен има прилику да постане први Холанђанин окићен шампионским ловором у Формули1 и истовремено спречи Луиса Хамилтона да по броју титула претекне легендарног Михаела Шумахера.

FOTO: EPA

Да би до тога дошло, Ферштапен мора да направи разлику од 18 бодова у Џеди, а за то постоје четири могућа сценарија:

  • Уколико Холанђанин победи са најбржим кругом, Британац не сме да буде пласиран боље од шестог места.
  • Ако Ферштапен први прође кроз циљ, а Хамилтон буде седми или слабије пласиран, без обзира на то ко освоји додатни поен за најбржи круг, имаћемо новог шампиона.
  • Ако Ферштапен буде други и одвезе најбржи круг, а Хамилтон буде десети или лошије пласиран.
  • Уколико Холанђанин освоји друго место без најбржег круга, а Хамилтон остане изван Топ 10.

Треба истаћи да је мало вероватно да се оствари иједан од четири предложена сценарија, јер је током ове сезоне Ферштапен само једном успео да направи разлику од 18 поена над Хамилтоном. Било је то на трци у Монте Карлу, када је тријумфом избио на прво место у генералном пласману, јер је Британац трку завршио на седмом месту, уз најбрже одвежени круг.

У случају да возачи заврше са истим бројем поена, шампион ће бити Ферштапен због већег броја првих места (Хамилтон има два тријумфа мање, али уколико победи на обе преостале трке престићи ће Ферштапена по броју бодова).

Најлуђи сценарио био би да Хамилтон победи у Џеди уз најбржи круг, а да Ферштапен заврши као другопласирани, јер би у том случају два ривала у последњ трку у Абу Дабију ушли бодовно поравнати са по 369, 5 поена.

FOTO: EPA

С друге стране, Хамилтонов Мерцедес води у генералном пласману конструктора, а за потврду титуле потребно им је да освоје 40 бодова више од Ред була, коме тренутно беже само пет бодова.

FOTO: EPA

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)