ХАМИЛТОН НАСТАВИО ДА ПИШЕ ИСТОРИЈУ: До 100 победа у 15 сезона

Г. КЕЛИЋ

27. 09. 2021. у 19:38

КЊИГА рекорда Луиса Хамилтона сваком новом трком у шампионату Формуле 1 постаје све дебља и обимнија, због чега се врло лако може сматрати посебном енциклопедијом личних достигнућа једног човека који је променио ауто-мото спорт.

ХАМИЛТОН НАСТАВИО ДА ПИШЕ ИСТОРИЈУ: До 100 победа у 15 сезона

Фото: EPA-EFE/Yuri Kochetkov/POOL

Тријумфом на Великој награди Русије у Сочију, Британац је постао први возач у историји "најбржег циркуса" који је стигао до троцифреног броја победничких подијума, оставивши иза себе легендарног Михаела Шумахера (91).

Не само да је узданица Мерцедеса слављем на обали Црног мора поново прескочио главног конкурента у шампионској трци, Макса Ферштепена, већ се тиме и приближио осмој титули првака, по чему би и на тој вечној листи био испред конкуренције.

Велики пут је прешао Хамилтон да би стигао до златне "стотке". Од свог првенца у највишем рангу када је као 22-годишњак, 10. јуна 2007. славио на ВН Канаде у Монтреалу, па до недељног тријумфа, прошло је скоро 15 година. У тих 15, смештено је седам титула, а прва је стигла већ у његовој другој такмичарској години (2008) са само 23 године, по чему је најмлађи шампион у историји.

Уз све то, Хамилтон већ неко време држи рекорд по броју победничких подијума, јер их је у досадашњој каријери скупио 176, чак 21 више од другопласираног Шумахера, док тренутни број освојених бодова у шампионату износи 4.024,5, значајно више од другопласираног Фетела (3.053).

Момак из Стивениџа је, такође, заједно са легендарним Немцем возач који је најчешће славио на једној трци шампионата - по осам пута се радовао у Мађарској и родној Британији. Са популарним Шумијем дели и прво место возача који су барем једном отварали победнички шампањац у 15 узастопних сезона и уколико следеће године слави најмање једанпут, постаће неприкосновен и у тој статистичкој колони.

Вредност енциклопедије Луиса Хамилтона је већ одавно непроцењива, а сваком новом исписаном страницом полако постаје реликвија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)