НЕМАЊА ПЕТРИЋ ЗА "НОВОСТИ": За грб и дрес увек гинемо

С. КРСТОВИЋ

23. 09. 2021. у 09:00

МЕДАЉА је била недостижна за одбојкаше на ЕП у Катовицама. Капитен Немања Петрић је свестан да је четврто место у Европи веома добар резултат, али и да спортисти и нација то доживљавају више као неуспех.

НЕМАЊА ПЕТРИЋ ЗА НОВОСТИ: За грб и дрес увек гинемо

ФОТО: ЦЕВ

Признаје да у завршници шампионата у Пољској нису имали снаге, ни енергије да остваре свој циљ, али и наглашава да га брине то што млађих селекција нема нигде на великим такмичењима.

- Шире гледано, четврто место је успех. Али смо ми спортисти навикли да успехом сматрамо само медаљу. Не само ми спортисти, него и цела нација. У суштини, јесте успех бити међу првих четири у Европи. Али је то и најнезахвалнија позиција, где си, буквално, на корак од медаље, бориш се, а у суштини си далеко и вратиш се кући празних руку. Шта је ту је, то је саставни део спорта, некад се победи, некад се изгуби. Веровали смо, надали смо да ће завршница бити другачија у та последња два дана, али са ове тачке видело се да је то био наш максимум, да смо дали све што смо имали. Тако да је четврто место успех, који ће нам сигурно донети неке јасне слике за будућности - истиче за "Новости" капитен Немања Петрић.

ВРАТИТИ АСОВЕ У НАШЕ КЛУБОВЕ

ПЕТРИЋ се нада да ће се једног дана, као у кошарци и ватерполу, и велики одбојкаши враћати у наше клубове.

- Надам се да ће бити могуће. Војводина је једина која је покушавала протеклих година да прича са репрезентативцима, тако да верујем да имају неку идеју и да ће то бити могуће. Мислим да би за српску одбојку било добро да се неко од асова врати једног дана. Деци би значило много да виде репрезентативце у нашој лиги. Питање је комплексно, али када видим у ком правцу иде српски спорт везано за улагања, верујем да ће се то једног дана и десити - истиче Петрић.

Искусни примач сматра да су полуфинале са Италијом и меч за бронзу са Пољском одиграли испод сваког нивоа, у свим елементима:

- Доста смо лоше играли и у фази сервиса, напада, блока, пријема. Сигуран сам да се екипа истрошила и да нисмо могли да ухватимо и да парирамо енергији противника.

Свестан је да је пауза због ковида 19 утицала на форму играча, да Атанасијевић није дуго играо због повреде, да је и њега мучила повреда, да је Ковачевић у Кини имао дугу паузу, па за 15 дана одиграо бројне утакмице, да се Лисинац повредио на старту Лиге нација...

- Мислим да је прошлогодишња пауза због ковида проузроковала доста повреда невезано за репрезентацију. С друге стране, цела година је прошла без репрезентативних акција, тако да се осетило то што нисмо играли, били заједно, што нисмо радили на неким стварима. Повреде су саставни део спорта, десило се Бати и мени. Срећом није озбиљно, али опет довољно да те одвоји од ритма. Онда озбиљна повреда Лисинца на почетку ЛН, али је он успео да се врати... Све то негде остави мало трага, али не смемо да тражимо изговоре, јер то се не дешава само нама. Најбитнији је да смо такви какви смо били дали свој максимум. Јер ми увек за грб и дрес дајемо све од себе. Некада се то награди медаљом, некад не - каже Петрић.

Већ годинама је велики проблем то што се од генерације Атанасијевића и Ковачевића не појављују млади играчи.

- Та нас бољка мучи годинама. Сада су се појавили млади момци, као што су Перић и Давиде Ковач, Кујунџић је ту неколико година, ту је и коректор Божидар Вучићевић. Ипак, мислим да је много већи проблем то што млађе селекције не учествују на озбиљним такмичењима, то што нас нема на ЕП, а и када одемо имамо јако лоше резултате. После Урошеве и Батине генерације није се појавила ниједна селекција која је забележила чак и четврто место, на шампионатима су били непримећени. Није лако анимирати децу да тренирају одбојку, али ако не може у великим, убеђен сам да је могуће у мањим срединама. Покушавају у Савезу да ојачају лигу, да напредују млади играчи. Потребно је времена и озбиљних корака. Надам се да се на томе ради, јер у супротном неће бити добро - подвлачи Петрић.

БОНУС ВИДЕО: Изјаве играча након дуела Партизан - Црвена звезда

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)