ШАМПИОНАТ СЕ РАЗВОДНИО: Селектор Северне Македоније Душко Николић није импресиониран Европским првенством за одбојкаше

Слободан Крстовић

18. 09. 2021. у 22:29

НАШ познати тренер Душко Николић, који је од јула ове године селектор одбојкаша Северне Македоније, није импресиониран оним што је видео на 32. ЕП у Пољској, Чешкој, Финској и Естонији.

ШАМПИОНАТ СЕ РАЗВОДНИО: Селектор Северне Македоније Душко Николић није импресиониран Европским првенством за одбојкаше

FOTO: D. Stjepanović

Искусни стратег који се бави и стручним питањима у Партизану, сматра да Стари континент још нема 24 веома квалитетне селекције. Иначе, завеса на Шампионат спушта се вечерас финалном утакмицом у Катовицама, а синоћ су се у полуфиналу састали: Пољска - Словенија и Србија - Италија.

Трофејном тренеру је ово било треће европско првенство. Пре четири године био је помоћник Николе Грбића, када је Србија у Пољској узела бронзу, а пре две члан стручног штаба Северне Македоније.

- Свака држава домаћин је била у неком повлашћеном положају, што је можда и очекивано што се тиче распореда утакмица и распореда тренинга. Једноставно, мислим да 24 репрезентације на Европском првенству, ма колико год желели да промовишемо одбојку, утичу на слабији квалитет. Те репрезентације, нећу да кажем да је моја селекција била у једној од тежих група, нису допринеле неком квалитету. Нарочито, мислим да група у Талину (Естонија) уз дужно поштавање није била квалитетна. Мислим, да се квалитет расплинуо. Не говорим из угла што Северна Македонија није направила запажен резултат, већ што мислим да би требало повести рачуна за нека будућа времена и одговорити на питања шта, како и колико репрезентација треба да учествује на Шампионату Старог континента - истиче Николић.

Некадашњи играч Партизана, Милиционара, Будве и Црвене звезде подвлачи да се после првог круга нису издвојене фаворите.

- У нокаут фази остали смо без олимпијског победника, Француске, сребрне из Токија Русије, Немачка, Турске, међу фаворите убрајам и Бугарску. У топ четири су четири селекције, које су то заслужиле, Пре свега мислим на Пољску, Србију, па и Италију, док је Словенија показала да има континуитет добрих резултата. Не заборавимо да су пре две године у полуфиналу ЕП елиминисали Пољску. Србија је потврдила квалитет, док Италија има младост, која се показала изузетно у досадашњем току првенства. Сигурно је да су екипе које су избориле полуфинале то својим квалитетом и заслужиле - подвлачи Николић.

На Шампионату није било превише изненађења. Уосталом, европска одбојка увек има седам, осам селекција које су кадре да се боре за сам врх. Ипак, издвајају се победа Турске на старту Првенства над Русијом (3:1) и Чешке у осмини финала над олимпијским победником, Француском - 3:0.

- Ако ми верујете на реч, ја сам био свестан квалитета Турске још у јануару ове године. То је млада репрезентација која ће тек бележити добре резултате. За мене стварно није било изненађење победа Турске над Русијом. Такође, изненађење је победа Чешке над Француском. Јер, Француска је била изразити фаворит. Додуше можда су се задовољили освајањем олимпијског злата у Токију - истиче Николић.

Прекаљени тренер сматра да су Турска и Италија донели нешто ново, као и да се одбојка све више заснива на сервису.

- Турска је промовисала Адиса Лагумџија и младог Ердона Мандирачија, примача од 20 година. Опет, Италија је промовисала младог Микалета. Новости у игри су да је сервис све јачи, да се игра заснива на физичкој способности одбојкаша. Екипа која има по четири, пет добрих сервера сигурно ће направити резултат. Видели сте како сервирају Русија, Турска, Србија, Италија, све се базира на снажном сервису, касније у блоку, односно контранападу. Ту је забележен највећи напредак одбојке - сматра Николић, који не зна да ли ће и наредне године седети на клупи Северне Македоније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)