"СВЕТИ" САВА: Миленко је био љубимац навијача али и сведок стварања музичког "новог таласа" (ВИДЕО+ФОТО)

Novosti online

01. 03. 2021. у 19:15

НАВИЈАЧИ Партизана скандирали су осамдесетих година прошлог века "Свети Сава" после сваког Савовићевог коша, скока или блокаде.

СВЕТИ САВА: Миленко је био љубимац навијача али и сведок стварања музичког новог таласа (ВИДЕО+ФОТО)

фото: фејсбук

Памте га као врсног центра и као спортског директора у сезони кад су се црно-бели окитили титулом шампиона Старог континента.

- То се десило врло брзо и неочекивано за мене и за Жељка Обрадовића да те прве године и поред тога што смо само једну утакмицу одуграли у Београду постанемо прваци Европе, то је била година као из снова - сећао се Миленко.

Ипак, он је и ван кошарке био невероватна личност и дружио се са многим истакнутим именима југословенске рок сцене.

Све у Партизану је изненадио када се са праменом косе офарбаним у црвено појавио на тренингу, а то је урадио због - панка!

- Кад су се појавили панк и "Нови талас", све сам заборавио и почео сам само то да слушам. Офарбао сам због панка мали прамен косе у црвено. Долазим на тренинг Партизана и тренер ме избаци. Каже ми: "На шта личиш, човече". Било је дискретно, али морао сам да одсечем тај прамен. Тад ми је било криво због тога - присећао се Савовић у интервјуу за један часопис.

Он је завршио 11. београдску гимназију заједно са фронтменом и оснивачем "Електричног оргазма" Срђаном Гојковићем Гилетом, а јако је често био гост култног клуба "Академија" у коме су сви великани београдске рок сцене почели свој успон ка слави.

фото: фејсбук

- Нас неколико кошаркаша је Савовић увео у рокенрол, али тада је било другачије време и било је све много културније па и однос између спорта, културе и уметности. Гиле, Чавке, Банана и Шваба су били обележје неког бунта против шунда тог времена, онда су постали део панк сцене па општеприхваћен југословенски бенд, а ми смо се дружили са њима, одлазили смо до СКЦ-а, Академије - говорио је некадашњи Миленков саиграч Горан Грбовић.

фото: фејсбук

Сјајни центар био је сведок настајања плодне и инспиративне алтернативне рок сцене. Као велика кошаркашка звезда био је чест гост концерата и посећивао је сва култна места Београда осамдесетих година.

- Тада је цео Београд био на Академији. Кад већ помињемо тај нови талас и ЕКВ, Електрични оргазам, Идоле, да не заборавимо Шарла Акробату и Душана Којића Коју. У неку руку да, био сам сведок настајања те Yу рок сцене - причао је Савовић.

Савовић је рођен у Требињу 18. јула 1960. године, а преминуо је 1. марта 2021. године. Као кошаркаш оставио је дубок траг у Партизану, а играо је још за шпанску Гранаду и Војводину.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)