ВЛАДЕ ЂУРОВИЋ: Фудбалска болест напала кошарку

Грујица Келић

05. 12. 2020. у 22:40

ВЛАДЕ ЂУРОВИЋ: Фудбалска болест напала кошарку

СТАВ Владе Ђуровић/ФОТО: Н. Параушић

НЕКАД Кићановић, Далипагић, Славнић, Даниловић, Ђорђевић, Бодирога, Дивац... Данас Теодосић, Богдановић, Бјелица, Јокић, Марјановић... А ко сутра?

Већ неко време то питање стоји попут гиљотине над нашом кошаркашком будућношћу. Природа је неумољива, играчима који су нам донели толико радости у годинама за нама откуцава биолошки сат. Потребно је да нова лица ускоче у њихове патике и наставе путем успеха.

Међутим, суочавање са тим се већ дуже време гура под тепих, због чега би будућност могла да буде мрачна. Пре само неколико дана, доживели смо ударац реалности у мечу са Швајцарском.

- Мислим да су главни проблем тренери - прича, за "Новости", прекаљени кошаркашки стручњак Владе Ђуровић. - Данас имамо хиперпродукцију тренера, ствар је у томе што сви они крећу од млађих категорија да праве резултате како би их неко запазио. Почињу да се баве тактиком, а не обуком играча. Зато касније играч дође у први тим као "инвалид", јер није прошао обуку. И таквих играча има напретек и у "вечитима" и у осталим клубовима. У кошарци постоје три фазе које се не смеју прескакати - фаза обуке, фаза усвајања и фаза усавршавања. У Звездином саставу су седморица странаца, што је за мене невероватно. Ту нема простора за наше играче и шта онда селектор може да очекује од момака који играју по два минута.

Црвена звезда је ангажовањем Саше Обрадовића за шефа стручног штаба окренула нови лист. Из уста председника Небојше Човића смо годинама могли да слушамо како ће се окоснице тима правити око домаћих играча. Иако су из филијале ФМП прекомандована двојица Алекса - Раданов и Ускоковић, чини се да ће се њихово битисање у тиму свести на махање пешкирима.

НЕИЗВЕСНОСТ Највећи део тима у квалификацијама чине млади/ФОТО: Н. Параушић

Од оних са мало дужим стажом ту су Давидовац и Добрић. Први има своје минуте, највише због чињенице да је употребљив на више позиција, али га често гуше "страни плаћеници", док је другом улога код свих пређашњих тренера била минорна. Шта тек рећи за Боришу Симанића, момка који је не тако давно, тада као једва пунолетан, "стрпао" Реалу усред Мадрида десет поена на свом евролигашком дебију. Данас често није ни у првих 12. Таквих примера има много - Никола Ребић, Марко Тејић, Петар Ракићевић, Александар Цветковић, Душан Ристић и други, који су апострофирани као играчи од којих се много очекивало, да би убрзо срећу потражили преко "гране".

И Партизану се у претходној сезони дешавало да на терену има петорку легионара.

Међутим, слика је нешто боља, с обзиром на то да су из зимског сна пробуђени некадашњи Мегини таленти Раде Загорац и Огњен Јарамаз. Ту је и увек захвални Никола Јанковић на центарској позицији, а охрабрујућа вест је све већи простор који добија Урош Трифуновић. Опрему је задужио и некадашњи "звездаш" Немања Дангубић, као још једна велика нада српске кошарке која није процветала до краја. Случајеви Стефана Јанковића и Николе Јовановића су тек посебне приче. Школовани у Америци, играју за "вечите", остали недоречени.

"ОРЛОВИ" ОЛАКО ИЗГУБИЛИ ДОНЧИЋА, БРАЋУ ДРАГИЋ...

ПОСТОЈЕ и таленти који свој развојни пут граде другачије. Ален Смаилагић, члан Голден Стејта, стигао је у НБА директно из београдског насеља Котеж. Алексеј Покушевски је од 13. године у Олимпијакосу. Марио Накић, син некадашњег хрватског кошаркаша Иве, тек треба да одлучи за кога ће играти - Србију, Хрватску или Шпанију.

- Све је мање талената у Европи, а када се појаве одмах иду у НБА - напомиње Ђуровић. - Ми смо олако изгубили неке клинце, пре свега мислим на Луку Дончића, као и раније браћу Драгић, а можда ћемо и Марија Накића. Највећи проблем су менаџери и родитељи који желе да побегну од сиромаштва и своје дете шаљу у Италију, Шпанију. Једна од највећих звезда овогодишњег драфта је био Покушевски, који је невероватан таленат, а видите да се развијао у Грчкој од малих ногу. Било је и пре таквих случајева са Тарлаћем, Томићем и другима, али тада смо имали већу залеђину.

Један од разлога све мање продукције будућих сениорских репрезентативаца у црно-белом тиму је и изостанак Душка Вујошевића као главног алхемичара, од чије руке је настао велики број врхунских асова. Најбољи пример је Марко Пецарски, својевремено највећи таленат европске кошарке са којим се, благо речено, није најбоље руковало. Од браће Аранитовић се такође много очекивало, поготово од млађег Александра, кога су и учестале повреде знатно "осакатиле".

- И поред свега тога нисам велики песимиста, зато што верујем да ће увек бити играча јер смо ми нација којој је кошарка прирасла за срце. Проблем је у томе колико смо их изгубили у борби за резултат. Не осуђујем те тренере којима су плате "феноменално" мале и желе да што пре обезбеде одлазак у иностранство. Због тога они прескачу основе у раду са младима, а тога пре није било, јер су тренери попут Новосела или Тањевића остајали годинама у истом клубу и то је одлучујући фактор разлике. Никад нису, а и не можемо да очекујемо да се талентована деца појављују само у Београду. Па, Дивац је дошао из Пријепоља, Бодирога из Клека, Јокић је из Сомбора. У време бивше Југославије су само Славнић и Капичић били из Београда. Неспорно је да будући асови морају да долазе из мањих места и зато морамо да обратимо пажњу како тренери раде са њима на почетку и да ли им на прави начин демонстрирају кошаркашке основе. То је један зачарани круг који морамо да мењамо уколико не желимо да нам се догоди судбина фудбалске репрезентације - констатује Ђуровић.

Руку на срце, не би требало сву кривицу сваљивати на леђа тренера. Има нешто и до самих играча и њихове индолентности, као и незајажљивости навијача за трофејима. Међутим, нипошто не бисмо смели да дозволимо да нам децу развијају инострани клубови уместо наших, којима то треба да буде примарни задатак.

МЕГА СВЕТАО ПРИМЕР

И ПОРЕД тога што је до сада имала 12 кошаркаша изабраних на НБА драфту, Мегу многи називају "менаџерским" клубом. Тренутно развија Николу Мишковића и Филипа Петрушева.

- Једини светао пример је Мега која прави одличну продукцију и стога није чудо што Мишко Ражнатовић има највише играча у НБА лиги, а биће их још. Уз све то, он има и своју Б продукцију у ОКК Београду, где гура доста младих талената који добијају добре минуте за "каљење" у КЛС - каже Ђуровић.

Сада су светла рефлектора упрта у Николу Јокића, који би уз Богдана Богдановића, Васу Мицића и Николу Милутинова требало да у годинама пред нама предводи наш национални тим. Међутим, шта ћемо када се та светла угасе? Да ли је потребно да доживимо још један шамар и будемо сведоци новог поста од осам или више година, као у периоду са почетка века. Често се хвалимо да смо земља кошарке. Можда је време да са речи пређемо на дела, пре него што буде прекасно.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Luka

05.12.2020. 23:29

Potpuno je u pravu g.Djurović..Dovoljno je pogledati Zvezdu kao najtrofrjniji klub ,gdje u toku uzakmice jedva da registriraš nastupe domaćih igraća osim Dnilovca i donekle Lazića,a i kad igraju njihov kvalitet daleko zaostaje za stranim košarkašima,.Dali je posredi nedovoljan stručni rad sa mlađim igračima ili nmamo više bogat izbor talenata ili je i u ovaj sport ušao nemar i neodgovornot rukovodećih struktura u klubovima i u Savezu.

mea culpa

05.12.2020. 23:41

Imam utisak da je i u kosarku usla mafija i sve je samo NOVAC! Sta su napravili od Zagorca, Dangubica i da nabrajam dalje? Ma, sramota ko sve sebe naziva trenerom, pa i za taktiku trener treba imati znanje i decu, koja to shvataju..sa decom se prvo radi na motorici da bi ih mogli uciti komplikovanim kretanjima i vezbama!

rst

06.12.2020. 00:39

Onog dana kada su zvezda i partizan poceli zvati strance, rekli smo laku noc nasoj kosarci... Ubili su nasu kosarku a nista nisu uradili u Evropi... Sve sami promašaji i trebaju svi da se srame u upravljačkim strukturama oba kluba... Kriminal koji treba pomno istrazi i menadžere poslati na hladjenje... Ako se misli spasiti Srpska kosarka...

Zlatko

06.12.2020. 07:40

Problem je što deca ne žele da se bave sportom, i imaju druge prioritete. Zbog toga se smanjuje baza i izbor kvalitetnih igrača. Novinar napisa u tekstu oko Jokića i Bogdanovića će se graditi buduća reprezentacija u narednim godinama, pa obzirom da Bogdanović ima 28 gidina, neće još dugl biti tu, još 2-3 gidine i to je to.