РАТ САОПШТЕЊИМА ВЕЧИТИХ: Партизан жели у Лозану, Звезда нагиње ка Загребу

Грујица Келић

12. 09. 2020. у 22:30

У ДОМАћОЈ клупској кошарци све по старом.

РАТ САОПШТЕЊИМА ВЕЧИТИХ: Партизан жели у Лозану, Звезда нагиње ка Загребу

ФОТО: Н. Параушић

По завршетку последњег састанка представника клубова АБА лиге на којем није договорено апсолутно ништа и на којем је једино усаглашено да усаглашавања нема, главни актери раскола, београдски вечити ривали, Партизан и Црвена звезда наставили су да једни друге, као и целокупну кошаркашку јавност обасипају гломазним саопштењима.

Прво су црно-бели одговорили на прекјучерашњи напад комшија у којем питају због чега клуб са Малог Калемегдана не жели да се спор око сукоба интереса између Звезде и ФМП (који је и главни узрок неслагања) поведе на Арбитражном суду у Лозани.

- Ако сте сигурни да нисте у сукобу интереса, зашто бежите од ЦАС-а у Лозани? Све трошкове ће унапред сносити Партизан, а ви тек ако изгубите спор. Наравно, плашећи се исхода суђења пред институцијом на коју породична фирма не може да изврши притисак, себи познатим механизмима, Црвена звезда и ФМП на ово решење нису пристали. Као последњи уступак, Партизан је прихватио да потпише пренос власничког удела на ФМП (некадашњи Раднички Баскет из Новог Сада, а не оригинални ФМП који је нестао недуго након што је престао да носи име Црвена звезда Београд), али под условом да нови друштвени уговор будуће АБА д.о.о предвиди ЦАС у Лозани као судску инстанцу којој се клубови могу обратити у случају евентуалног спора - наводи се у саопштењу Партизана уз напомену да Трговински суд у Загребу и хрватски закон о трговинским друштвима, за разлику од других земаља, немају одредбе о сукобу интереса, посебно у спортском праву па би такве спорове решавао неколико година, за разлику од суда у Лозани која би решење донело за неколико месеци.

ПРВО КОЛО ЗАКАЗАНО ЗА 2. ОКТОБАР

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација са вирусом корона је и даље неизвесна, и из тог разлога је почетак лиге померен са 19. септембра на 2. октобар, под условом да не буде нових промена. Знак питања стоји и око новог учесника, с обзиром на то да ће Приморска највероватније услед финансијских проблема бити приморана да одустане од такмичења. Што се тиче свих осталих представника, они немају намеру да се уплићу у конфликт између београдских клубова и усаглашени су у жељи да сезона почне на време.

Из црвено-белог табора се није дуго чекало на одговор са закључком да је Трговински суд у Загребу једини надлежан за спорове у регионалном такмичењу.

- Због деликатне ситуације у којој се нашла регионална кошарка, ставља на увид јавности чланове 13 и 14 оснивачког акта друштва у коме се јасно види који Суд је надлежан за спорове у АБА лиги, а то је Трговачки суд у Загребу уз примену права Хрватске, због чега предлог о некаквим арбитражама у Лозани, сматрамо покушајем опструкције рада целе лиге од стране КК Партизан - речено је, између осталог, у саопштењу Звезде у којем такође стоји да би било какво евентуално гашење лиге довело до бројних судских спорова који би девастирали саме клубове, а самим тим и кошарку у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)