ИСПОВЕСТ ДЕВОЈКЕ МАЈКЛА ОЏА: Из Партизана су га звали неколико пута од почетка године, дан пред смрт видело се да му није добро

Новости онлине

04. 09. 2020. у 12:35

ИСПОВЕСТ ДЕВОЈКЕ МАЈКЛА ОЏА: Из Партизана су га звали неколико пута од почетка године, дан пред смрт видело се да му није добро

Фото: Д. Стјепановић

ТЕЛО трагично настрадалог кошаркаша Мајкла Оџа још се налази у Београду.

Дипломатском нотом Нигерија је тражила активно учешће свих расположивих страна у расветљавању овог случаја. Породица је овластила српску адвокатску канцеларију да заступа њихове интересе у Републици Србији.

Једна од фигура, која је дошла у центар пажње након Оџове трагичне смрти, је његова девојка Светлана Срећков, с којом је живео последњих 10 месеци живота.

У ексклузивном интервјуу за “Блиц”, Светлана говори о односу са Оџом и његовим последњим данима.

- Почетком јула се жалио да га боли грло, изгубио је чуло мириса. Наравно да је одмах отишао код лекара и рекли су му да мирује 14 дана у карантину. Жалио се да га боле плућа. Урадио је све тестове у „Бел Медицу“, плућни крило му је било замагљено. Радио је терапије, знам да је ишао сваки дан у седам увече да прими лекове, после седам дана су му рекли да нема напретка и да је упала захватила и друго плућно крило. Морао је да иде на ЦТ скен, пошто је био превелики човек и није могла слика на рендгену чисто да покаже његова плућа. Нашли су му нешто величине грашка, нешто на плућима, закључили су да има мањак цинка и витамина. После недељу дана узимања лекова, урадио је поново контроле и закључили су да нема више упалу плућа.

Светлана ипак сматра да је Мајкл пренаглио у покушајима да се врати у форму.

- У последњој недељи је устајао у 6:00, трчао је од 7:00 до 8:00 понедељак и уторак, у среду није јер је падала киша. Лепо сам му рекла да сачека да се смири. Али не, хтео је да се спреми за сезону јер је стално понављао да прошлу није играо како треба... Видела сам у четвртак, када се вратио са тренинга из Партизана, дан пре смрти на лицу да му није добро. Једва је успео да се попне уз степенице и одмах је легао у кревет.

Фото: Н. Параушић

Мајкл Оџо


Високи Нигеријац је био интересантан многим клубовима. Светлана је, према сопственим речима, иако се не разуме у кошарку, била сведок свих тих разговора јер је Мајкл Оџо имао поверења у њу.

- Почео је са Партизаном да тренира у понедељак, 3. августа, није ми било јасно зашто, и како су могли да га пусте да тренира са таквим лекарским налазима које су сигурно видели. Они су му понудили... дали место где да тренира, јер су имали ту салу на стадиону. Не знам ко је био тај пријатељ са којим се договарао, могла бих да кажем ако будем имала приступ телефону јер могу да препознам број, слушала сам преко спикерфона причали су на енглеском и то врло често у тим данима. То је био неки агент који је хтео да га одвуче од Тода, његовог менаџера, он му је обећавао тај клуб, не знам колико тимова је спомињао, једино што знам да му је стално причао: Обезбедићу ти место у клубу, јер Тод то не може да ти обезбеди.

Светлана каже да докази о томе постоје и да се налазе у телефонима Мајкла Оџа:

- Тај човек је звао 700 пута дневно, обећавао је куле и градове, причали су на енглеском, ако дођемо до телефона, ту је кључ свега....

фото: Принтскрин/Твитер

Светлана Срећкова


У јавности се повела врло оштра полемика између Црвене звезде и Партизана око наводне заинтересованости црно-белих за високог Нигеријца. Светлана по први пут јавно говори и о тој епизоди:

- Задње што ми је рекао је да треба да га зове Остоја Мијаиловић и још један играч би био са њим, и да би желео да будем ту када га буду звали. То ми је рекао у среду у 10:00 (5.8.2020), изашли смо на вечеру, ја сам таман дошла са смене. Партизан га јесте три пута звао, звали су прво његовог менаџера Тода, али се нећкао... Када је причао била сам ту, волео је да сам ту, иако се у кошарку не разумем много.

Светлана открива и нове детаље:

- Први пут су га звали пре ванредног стања. Други пут касније када је Волден прешао у Звезду. Трећи пут пар дана пре смрти, стварно не знам ко је то радио у име Партизана, али знам шта сам чула.

Оџо је према речима Светлане имао велике дилеме у тим данима:

- Ишао је да тренира, искрено је очекивао да ће га Звезда позвати да се врати. Рекао ми је да се покајао што је одбио Звездину понуду пре короне, и да Црвена звезда неће звати два пута, и да не зна колико му је паметно да иде у Партизан. Чак му је и Будућност дала понуду тамо негде крајем маја, и мислио је да је можда боље да оде код њих, али није био задовољан новцем. Неки тим из Турске, они су га звали даноноћно, Тел Авив, и Тринкијери је хтео да га одведе у Бајерн, али су потписали другог центра. Да је Тринкијери остао у Партизану, он би прешао у Партизан код њега. Чак се сећам да му Партизан није рекао цену, већ су рекли када су га звали: "Колико Звезда плаћа, ми ћемо ти дати дупло више". То је био тај први контакт када су разговарали у том прелазном периоду пре ванредног стања.

фото: Принтскрин/Твитер

Светлана Срећкова


Светлани се није остварила жеља да по последњи пут види Мајкла јер нико осим овлашћених органа нема приступ телу Нигеријца, нити стану у којем су заједно живели:

- Ово што сам испричала је моја жеља да јавност сазна шта се дешавало са Мајклом. Ја желим да знам како је умро! Наслушала сам се свакаквих коментара у ових скоро месец дана и позитивних и негативних на мој рачун, али ме то не интересује! Нема ово везе са клубовима, кошарком, нити мене то интересује. Говорили су тих последњих дана да треба да се врати што брже, да се спреми. Да ли су га слушали, да ли су прегледали папире од лекара, да ли су видели да је завршио терапију два дана пре тога, да не може кошаркашки темпо да издржи, да не може. Не разумем, ја сам паковала те папире од лекара. Желим да сви знају шта се дешавало јер није морало овако да се заврши, он јесте био тврдоглав, али је платио највећу цену!

Према речима Лане, како је Мајкл звао своју девојку, он се цео јул борио са короном, али је уредно скупљао сву документацију око свог лечења:

- Сви папири су у стану код њега, где је држао папирологију, али знам да их је носио са собом у ранцу током недеље у којој је почео са тренинзима у сали на стадиону Партизана, јер сам их ја паковала. Пет папира лекарских налаза и два ПЦР теста, први када је био позитиван, и онај други од 21. јула када је резултат показао да је негативан. Све сам то видела својим очима, као и препоруку лекара да треба да мирује, односно да има минималну физичку активност, а то је шетња.


(Блиц)

Запратите нас на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Šumadinac

04.09.2020. 13:27

Верујемо ти да си се наслушала свакаквих коментара, али од Небојше Човића који те је упутио шта треба да кажеш. Ни тако припремљене информације ничим не осуђују КК "Партизан", Мајкл је од лекара добио (или није?) савете шта сме а шта не сме да ради и у којем временском периоду. Са дотадашњим клубом није потписао нови уговор, али зар здравствена служба тог клуба није требало да се интересује какво је стање њиховог играча који је прележао опасну вирусну инфекцију?!

Golub

04.09.2020. 14:20

Ključno je to da je on sam dobro znao šta sme a šta ne , po preporuci lekara . Iz priče vidim da je sam hteo da trenira , da ga niko nije terao . Izgleda da je i kod njega novac odigrao glavnu ulogu . Na žalost svih , bio je dobar momak .

SamoTi

04.09.2020. 15:18

@Golub - Deluje da je više imao sportski motiv da se vrati treninzima što pre verovatno shvativši da mora da ubedi neki klub da ga potpiše. Mislim da nije isključivo novac bio u njegovoj glavi. Cena je bila preskupa.

Nemanja

04.09.2020. 14:36

Ne kazem da je tacno,ali ako jeste,ovo znaci samo jedno.Da Partizan vode nestrucni ljudi. Po ovome,Odzo da je prihvatio Zvezdinu ponudu,danas bi bio ziv,jer fakat je da tamo rade kud i kamo profesionalnije.Doduse i Trinkinijeri nije otisao zbog veceg ugovora,nego zbog mesanja nekompetentnih ljudi.

Muki

04.09.2020. 16:15

@Nemanja - U zvezdi sve preliva od strucnjaka, a najveci je dr.mr. prof. i ko zna koju jos titulu ima( mislim da je BOSS najveca i najprikladnija za doticnog) gos. Covic..On je ko "sport bili" sve zna i u sve se razume, a za njega bi se moglo reci da ko je supalj zveci kao i ono koje potencirate u zadnje vreme drzite lopova vise odgovara njemu.A devojci bih porucio da to sto je poceo sam sa treninzima ne bi trebalo nikoga da optuzuju jer je mogao na bilo kom terenu ili sali da kolabira a sad sto se to desilo u bas nekoj partizanovoj sali je samo sticaj nesrecnog slucaja, jer i kako sama kaze da su ga zvali razni menadzeri i treneri ne shvatam kako se samo partizan( po Covicu) smatra odgovornim za smrt Odzoa.Dodjite nekako do tog telefona i objavite javno skim je sve razgovarao i ako je neko direktan krivac za smrt zna se sta sleduje a ne Covicevo laprdanje i rekla kazala "strucno saopstenje".A da je on strucan u nekim stvarima to je opstepoznato.