ХРВАТ ОСУО ПАЉБУ ПО ИВКОВИЋУ: Дуда ме је звао усташом и избацио из репрезентације због ћирилице

Новости онлине

12. 08. 2020. у 09:10

БИВШИ кошаркашки репрезентативац Југославије Фрањо Араповић испричао је како је испао из националног тима када је селектор био Душан Ивковић.

ХРВАТ ОСУО ПАЉБУ ПО ИВКОВИЋУ: Дуда ме је звао усташом и избацио из репрезентације због ћирилице

Фото: Н.Параушић

Хрват је био у тиму 1988. године када је СФРЈ играла финале Олимпијских игара у Сеулу против СССР и изгубила.

- То финале изгубили смо захваљујући селектору Душану Ивковићу који је на +12 показивао руском колеги Гомељском да је злато наше, но потом нас је Сабонис разнео. С обзиром на то да сам имао искуство играња против Сабониса, казао сам Ивковићу да ћемо изгубити ако ме не уведе у игру, но није то учинио. Иначе, чудим се како сам уопште ишао у Сеул јер сам на припремама на Рогли покренуо дебату која се заоштрила. Били су тада с нама онде и боксери, а ја сам рекао да се једини међу њима зна понашати Дамир Шкаро, и то зато што је из Загреба, на шта су Београђани и остали реаговали. Када сам пак рекао да ће за следеће Олимпијске игре свака република СФРЈ имати своју валуту, сручило се дрвље и камење по мени", испричао је Араповић.

Фото: Н.Параушић

Фрањо Араповић

Годину дана касније се играо шампионат Европе у Загребу, а Араповић није играо због испада у једном београдском хотелу.

- Кад смо се враћали с припрема из Бора, ноћу смо стигии у један београдски хотел, у којем смо на рецепцији добили упитник на ћирилици који смо требали испунити, а ја сам тражио да ми га дају на латиници или на енглеском. Стојко ме повукао за руку да ћутим, но из ината нисам послушао ни њега ни Дражена. Рецепционар ме питао за име оца, ја сам му рекао Јово, а зове се Паво. Затим ме питао име мајке, рекао сам му Јованка, а мама ми је заправо Ана. Након пет минута био је састанак у мојој соби и Ивковић ме је послао кући у Загреб. Назвао сам тада пријатеља, фудбалера Чаву Димитријевића који ме одвезао на аеродром и тако сам завршио репрезентативну каријеру у бившој СФРЈ".

После спортске, започео је политичку каријеру због чега је поново изазвао реакцију Ивковића.

- Ивковић је једном приликом у репрезентацији казао: “Што ће нам, бре, тај усташа”. Очигледно су сазнали да сам се и политички активирао. Био сам на оснивачкој скупштини ХДЗ-а у бараци на Јаруну", испричао је Араповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)