СТВАРАМО ЉУДЕ И ПОБЕДНИКЕ: Миливоје Лазић о изазовима, развоју и васпитању играча

Г. К.

12. 07. 2020. у 19:06

СТВАРАМО ЉУДЕ И ПОБЕДНИКЕ: Миливоје Лазић о изазовима, развоју и васпитању играча

Миливоје Лазић фото: Н.Параушић

МИЛИВОЈЕ Лазић (41) сео је на упражњену клупу јуниорског тима Партизана само 10 дана пред квалификациони турнир и успео да одведе црно-бели тим на фајнал-ејт Евролиге први пут у клупској историји.

Међутим, вирус корона је умешао пипке и натерао челнике да откажу даља такмичење у свим категоријама и тако црно-беле дечаке онемогућио да дебитују на највећој кошаркашкој сцени.

Ипак, и поред тога, Лазић, у разговору за "Новости", говори о вишем циљу који је поставио пред себе када је прихватио позив да води омладински тим, правилном начину рада са младим играчима и будућности српске кошарке. Прво смо почели од тога како је уопште дошло до сарадње између њега и Партизана.

- Позвали су ме пријатељи из клуба, с обзиром на то да сам већ био две сезоне у Партизану (2010-2012). У принципу, сео сам са Остојом Мијаиловићем и договорили смо се. Предложили смо један другом своје идеје и почели с радом. Наравно да није све идеално, како код нас, тако и код других, али, све у свему, задовољан сам условима које имамо. Вишеструко ми је задовољство што сам овде, зато што ми то омогућава да будем близу породице и да радим са овим дивним момцима - почиње излагање Лазић.

Тренерски је почео да се усавршава у ФМП, да би касније имао ту част да сарађује са Дулетом Вујошевићем за време Партизановог последњег учешћа на фајнал-фору Евролиге (Париз, 2010).

- Било би нефер да не поменем и период рада са Рашом Радовановићем у ФМП и у стручном штабу репрезентације код Дуде Ивковића, али време проведено у Партизану је било веома битно за мене. Рад са Дулетом и, касније, Владом Јовановићем је оставио веома добар утисак на мене. То је био тренутак када је клуб тешко финансијски преживљавао, али је спортски сегмент био на веома високом нивоу.

Ипак, једно је радити са сениорским тимом, а нешто сасвим друго када је у питању јуниорски узраст.

- Са сениорима имате другачији приступ и очекивања. Код њих се подразумева да би све требало да знају, док код млађих категорија ви морате да будете педагог, учитељ, родитељ, а на крају и тренер. Понекад је поједини сегмент игре пропуштен или занемарен у самом почетку развоја, и онда је на вама да то код њих исправите, надоградите, како бисте их што пре спремили за први тим.

Императив победе и освајања трофеја у клубу попут Партизана увек је присутан, али се то можда ставља у други план када су млађе селекције у питању.

- Мој главни задатак је, пре свега, стварање квалитетних људи. Требало би ићи на победу, али не по сваку цену. Битније од пуке победе је да ти млади играчи учествују у завршницама великих мечева и сами их решавају. Морамо да их васпитавамо да буду победници и истрпимо њихове грешке. Била би одлична ствар када би барем један или двојица играча из сваке генерације излазили као професионални кошаркаши - завршава своју поучну причу Лазић.

НОВАЦ НЕ СМЕ ДА БУДЕ ИМПЕРАТИВ

ЧИНИ се да је морална страна спорта у данашње време попримила неке другачије обрисе...

- Новац је рак-рана нашег спорта и друштва. Данас је превелики утицај менаџера и разних мешетара који деци пуне главу. Такође, постоји и много родитеља који само гледају како да добију неку врсту егзистенцијалног спаса кроз своје дете. Задатак тренера је да их сачува од разних пошасти 21. века, а затим да их научи да се подреде колективу. Морају да знају како није битно која кола возе и колико им коштају патике. Ко се сећа Дробњака када је дошао само у чарапама на тренинг? То нико не памти, већ га памте као врхунског кошаркашког аса - наглашава Лазић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Marko 11

13.07.2020. 08:51

Тренер који је пуно обећавао радио са покојним Бошко Ђокићм, Ацом Петровићем,Ђуровићем, Вујошевићем, Пешићем. Али сениорска кошарка га није препознала.