"У СРБИЈИ СЕ ПОСТАЈЕ КОШАРКАШ, А МЛАДИ САЊАЈУ НБА": Мирослав Мута Николић "без длаке на језику" о проблемима наших талената

Novosti online

29. 09. 2022. у 21:54

ОВОГ викенда стартоваће ново издање Кошаркашке лиге Србије. Тим поводом некадашњи селектор националне селекције Србије - Мирослав Мута Николић говорио је о важности овог такмичења које је кроз дугу историју произвело сијасет будућих чланова репрезентације.

У СРБИЈИ СЕ ПОСТАЈЕ КОШАРКАШ, А МЛАДИ САЊАЈУ НБА: Мирослав Мута Николић без длаке на језику о проблемима наших талената

ФОТО: Н. Параушић

У последње време многи љубитељи кошарке забринути су за будућност магичне игре под обручима у нашој земљи, и наводе да Србија више не производи ни близу онолико талената колико је то раније био случај.

– Талената у Србији има. Пратим шта се дешава у малим срединама у унутрашњости и заиста има перспективне деце. Оно што им је потребно је минутажа на преласку из јуниорске у сениорску конкуренцију и мислим да те драгоцене минуте могу да добију управо у домаћој лиги – констатује Николић и додаје:

– Не могу сви да играју у Црвеној звезди и Партизану и то свима мора да буде јасно. Неопходно је да сазревају, да се развијају у малим клубовима, да скупљају искуство, да се не изгубе. Млади треба да схвате да се у Србији постаје кошаркаш. Сви они сањају одлазак у НБА, и то је у реду, али ако погледају само мало у прошлост видеће да су и Јокић и Богдановић постали играчи у Србији.

Фото: Н.Параушић

Просек година у КЛС прошле сезоне био је 22,7 а трофејни стратег нема дилему да је то правац којим треба и даље да иде домаће такмичење:

– То је позитиван тренд. Ми морамо да форсирамо младе играче. Добра ствар је што се ситуација у КЛС лиги поправља и мислим да ће то бити све атрактивније такмичење тим младим играчима, да неће одлазити у земље у региону, да се јуре по Бугарској или Мађарској, већ ће бирати да се развијају у Србији. Има позитивних помака. Верујте ми добро се ради, има и добрих тренера, то је охрабрујуће и улива оптимизам у будућност српске кошарке. Увек сам се борио за нашу лигу и то ћу наставити да чиним, јер домаће такмичење треба да буде база одакле ће наши велики клубови да црпе играче.

Финансијска ситуација у КЛС лиги се поправља, што посебно радује популарног "Муту".

– После много година КЛС је добио насловног спонзора. То је умањило тошкове клубовима. Сигуран сам да се руководство лиге на томе неће задржати и да ће наставити да ради у том правцу и да ће се услови констатно побољшавати – нагласио је Николић.

Увертира за почетак Кошакашке лиге Србије био је скуп који је пре десетак дана одржан на Старој планини где су се окупили тренери свих тимова, као и сва службена лица – судије и делегате:

– Сјајна ствар и мислим да би такви скупови требало чешће да се одржавају. Вишеструка корист је остварена, јер не само да смо имали предавања о новим ФИБА правилима, већ смо били у прилици да разменимо мишљења, али и да градимо међусобно поверење – закључио је Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ХРВАТСКА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Здравко Мамић одушевљен Србима: Они су друга димензија, да их имамо у екипи - били бисмо у финалу!

ХРВАТСКА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Здравко Мамић одушевљен Србима: "Они су друга димензија, да их имамо у екипи - били бисмо у финалу!"

ХРВАТСКА и Бразил играју у четвртфиналу Светског првенства у фудбалу, а уочи те утакмице хрватска јавност са пажњом је пратила шта је о учинку који је Србија имала у Катару говорио Здравко Мамић.

08. 12. 2022. у 16:56

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)