НИКОЛА ЈОКИЋ И ШОК-ИЗЈАВА О КОЈОЈ СВИ ПРИЧАЈУ: "Ми у Србији не волимо кошарку"

Д. Н.

03. 08. 2022. у 17:07

НИКОЛА Јокић је умео да изненади свет својим бравурама, и док је играо у Србији, и када је прешао у НБА чији је двоструки МВП, али је данас многе изненадио једном изјавом на почетку припрема кошаркашке репрезентације за Европско првенство.

НИКОЛА ЈОКИЋ И ШОК-ИЗЈАВА О КОЈОЈ СВИ ПРИЧАЈУ: Ми у Србији не волимо кошарку

FOTO: M. Vukadinović

Онај стари израз, да смо "земља кошарке", израз који се с преласка из 20. у 21. век овде "одомаћио" због силних успеха, доживео је потом и неке ударце. 

И индивидуалне, када се појединци нису одазивали на позиве у репрезентатацију (па и Јокић, али свакако не само он; уосталом, играо је 2016. и у квалифкацијама за Олимпијске игре, па и у Рију, где се окитио сребрном медаљом, пре него што је направио репрезентативцну паузу, порадио на себи и постао двапут најбољи кошаркаш на свету), а било је колективних удараца.

На пример, као када смо били 14., осми или седми у Европи, што се "орловима" дешавало у периоду од 2007. до 2013.

Али, једна ствар је, некако, "одувек важила за тачну". Овде се кошарка баш, баш воли.

Многи би чак рекли да смо по том питању као Литванци, стварно земља кошарке, а не фудбала, јер "нема особе која не прати кошаркашку репрезентацију када негде игра" (мада су нервирања због фудбалске далеко већа; ваљда јер фудбалери нису имали толико успеха као кошаркаши, којима су се неуспеси увек лакше праштали управо због великих подвига).

Али, Никола Јокић је данас на почетку припрема кошаркашке репрезентације Србије рекао нешто што би се чак могло и бласфемијом назвати код оних који "игру под обручима" обожавају. 

Рекао је да ми у Србији - кошарку не волимо.

Тачније, тај део његове изјаве гласио је баш овако:

- Видећемо колико ћемо догурати на Евробаскету. Све екипе долазе (на Европско првенство) са циљем да узму медаљу или да освоје титулу. Не треба да идемо са неким превеликим циљем, већ дан по дан са тренингом и обазриво. Наш менталитет је такав, ми не волимо кошарку, него да побеђујемо.

Играјући у Србији од детињства до одласка у НБА, умео је МВП најјаче кошаркашке лиге на свету да доживи свашта. И то чак иако није играо за "вечите ривале", Звезду и Партизан, чији навијачи баш и не праштају неуспехе тако лако. Али, да је доживео "све и свашта" умео је и Американцима да поручи јасно и гласно, и то када су га питали да ли га је уплашила нека атмосфера на НБА гостовању, а он дословце рекао "Брате, ја сам играо у Србији, где да се уплашим нечег овде (у америчкој кошарци)?!".

Овде се спортски неуспеси, код оних који су фанатично посвећени праћењу спорта, не праштају лако. Интернет је, поред силних корисних ствари, омогућио да се и насиље излије у онлајн облицима, а оно је некако одувек било присутно и покрај игралишта. Није важно да ли су у питању преамбициозни родитељи који прате такмичарске наступе своје деце, или острашћени навијачи - судијама на овом поднебљу (да ли и само овде?) често "штуца породица" колико је помињу уз псовке. А и играчима/тренерима који не ураде оно што је неко на трибини, уз компјутер/мобилни, или ТВ - замислио да треба да се уради.

Отуда реченица Николе Јокића "Ми не волимо кошарку, него да побеђујемо". Из искуства због ког му је смешна "застрашујућа атмосфера на појединим НБА гостовањима".

Али, постоји у тој реченици једна грешка. Навијачки менталитет јесте код многих скренуо на странпутицу да је само победа довољна и само она задовољавајућа, али... Овде се кошарка, ипак, и даље воли.

Да се не воли, не би ни толико хиљада људи из Србије усред ноћи пратило шта Јокић ноћу ради у НБА лиги, или чекало у редовима за карте када "орлови" играју у домовини, или, просто, излазило у свој крај на партију баскета. Не би, наравно, ни сам Јокић често Американцима, које чуди зашто толико додаје лопту другима, понављао стару изреку "Погодак учини срећног једног кошаркаша, а асистенција - двојицу". У тој несебичности се и крије љубав.

А и није да и Николи, као целој Србији, одличје није "у глави"

- Сви бисмо волели да узмемо медаљу - признао је секунд пошто је изговорио "Ми не волимо кошарку, него да побеђујемо". Признао, јер би и он, и остали "орлови", и цела нација, то волели. Ужелели смо се кошаркашких успеха. Пењања на победничко постоље, па макар неки други с њега и престали да силазе. Али, као што је сам Јокић рекао на крају свог кратког обраћања, баш после реченице "Сви бисмо волели да узмемо медаљу":

- Али... то је још далеко.

Тако се и размишља у "земљи кошарке". У којој је тренинг на првом месту. Саиграчи и тренер одмах потом. А онда - препуштање чарима игре. 

Јер, када она почне...

Тада речи "Ми не волимо кошарку", које су можда тачне из сто разлога, постају нетачне.

Тада "Ми волимо да побеђујемо" постаје небитно.

Тада све постаје: 

"Игра Србија!"

А тада је цела нација репрезентација...

Откази Пешићу и састав Србије за Евробаскет 2022

Подсетимо, на први тренинг националног тима се нису одазвала само двојица кошаркаша. Ради се о Алексеју Покушевском и Николи Јовићу.

У националном тиму ће осим њих двојице и Николе Јокића бити и Василије Мицић, Милош Теодосић, Алекса Аврамовић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Марко Гудурић, Немања Недовић, Огњен Јарамаз, Никола Калинић, Владимир Лучић, Дејан Давидовац, Немања Бјелица, Ален Смаилагић, Филип Петрушев, Бориша Симанић, Марко Јагодић-Куриџа, Никола Милутинов, Балша Копривица, Душан Ристић.

Бонус видео: Никола Јокић - од доброћудног дебељуце, до најбољег и најплаћенијег кошаркаша на свету

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

БРУКА НА АУСТРАЛИЈАН ОПЕНУ: Новинари терали Циципаса да се одрекне речи да је Ђоковић најбољи свих времена, овако се све завршило!