СТО ДАНА НА РОБИЈИ: Русија неће пустити америчку кошаркашицу, ако заузврат не добије трговца оружјем

Novosti online

28. 05. 2022. у 19:15

У СУБОТУ се навршава 100 дана откако је кошаркашица Бритни Гринер приведена у Русији. Гринер је ухапшена због оптужби за дрогу, након што су јој царински службеници на московском аеродрому пронашли електронску цигарету са уљем од марихуане.

СТО ДАНА НА РОБИЈИ: Русија неће пустити америчку кошаркашицу, ако заузврат не добије трговца оружјем

ФОТО: ЕПА

Комесарка ВНБА, Кети Енгелберт, разговарала је са медијима у Индијани, пре почетка утакмице Феверса против Спаркса. Енгелбертова је примила поруке од Гринеровог руског адвоката, једне од ретких особа које могу да разговарају са кошаркашицом и у њима се наводи а је она добро, с обзиром на околности.


- Као што сам већ рекла, ситуација је врло сложена. Настављамо да радимо. Не прође дан да нисмо у неком позиву ни са владом САД, са Стејт департментом, или са неким за преговоре о таоцима. Талачки стручњаци свакодневно преговарају како би је вратили кући што је пре могуће. Али најважније је да је безбедна, не желимо да угрозимо тајминг - изјавила је жена на челу најјаче женске кошаркашке лиге на свету.

Од 3. маја, влада Сједињених Америчких Држава класификовала је хапшење Гринерове као "непрописно притварање“ и она се од тада у својој домовини званично сматра незаконитим притвореником.

Међутим, Руси су једној од најбољих кошаркашица свих времена продужили притвор. Суд у Химкију је објавио да се истрага против ње наставља и да ће она превентивно бити задржана у притвору до 18 јуна.

Шерел Гринер, супруга кошркашице, изјавила је да верује да је председник Џо Бајден једина особа која може нешто да уради у вези са притвором њене жене. Шерел је такође затражила састанак са председником.

Непотврђени извештаји у Русији у петак су тврдили да би Гринерова могла бити размењена за руског бизнисмена Виктора Бута. Бут је притворен 2008. на Тајланду на захтев Вашингтона и потом пребачен у САД, где је 2012. осуђен на 25 година затвора због наводне умешаности у заверу за шверц оружја. ТАСС тврди да су већ у току прелиминарни разговори о потенцијалној размени у којој би учествовали Гринер и Бут.

БОНУС ВИДЕО: Радоњић се радује са навијачима након меча

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)