ЂОРДИ БЕРТОМЕУ: "Два српска тима у Евролиги? Можда у будућности..."

Novosti online

20. 05. 2022. у 18:26

УОЧИ финала Евролиге, први човек такмичења, Ђорди Бартомеу на конференцији за медије одговорио је на питање новинара о учешћу два српска представника у елитном такмичењу.

ЂОРДИ БЕРТОМЕУ: Два српска тима у Евролиги? Можда у будућности...

Фото: EPA-EFE/David Aguilar

Бартомеу је рекао да је постоји могућност за то у будућности, али да тренутно не очекује да се два српска тима нађу у Евролиги.


- То је могуће ако један клуб освоји АБА лигу, а други Еврокуп. Овај регион је веома важан, то не морам да објашњавам. Посебно је Београд за нас сјајно тржиште, зато смо и сада ту. Овде имамо тим који је годинама конкурентан – Црвену звезду, Партизан је такође одличан тим. У будућности је могуће да оба тима играју, али у зависности од броја клубова који ће учестововати у Евролиги. Не очекујем два тима из Београда у Евролиги ускоро, али је то будућности могуће - рекао је први човек Евролиге.

Након тога, Бартомеу је говорио да ли постоји могућност да АБА лига добије две специјалне позивнице, ако руски клубови и даље буду суспендовани.

- Свакако да постоји могућност. Јадран је за нас важан, продукција талената овде је јединствена у Европи и зато је важно бити фокусиран на овај регион. Чињеница да желимо да сви клубови морају да имају исти статус је наш приоритет, што значи да желимо пет или седам клубова који ће имати исти статус као садашњи деоничари. Морамо да имплементирамо ту идеју тиме што ћемо открити права тржишта која могу да помогну раст кошарке и лиге. У томе Београд има своје место, када дођемо овде знамо да имамо два кандидата, то није нешто немогуће, не кажем да је лако. Немамо тржишта са два тима у истом граду осим Атине. Сва тржишта су другачија, у Немачкој имамо два места – Минхен и Берлин, питање је колико нам одговара то тржиште, Београд јесте у фокусу, али видећемо - изјавио је председник најелитнијег клупског такмичења у Европи.


Каталонац је на конференцији говорио и о буџетима тимова из Евролиге. О плановима да се на "старом континенту" уведе неки вид "селери кепа" који постоји у НБА.

- Проблем је када неко троши више него што може да заради. Ми покушавамо да избалансирамо трошкове и приходе, то је сврха. Небалансирани буџети између клубова постоје свуда. Не желимо да утичемо на појединачне уговоре, већ да повежемо приходе и трошкове. Нема лимита за плаћање играча, само морате да имате новац за то. Морате да узмете у обзир да то не може да се деси преко ноћи, морамо да радимо на томе, већ имамо предлог, видећемо шта клубови каже, чека нас онда транзиција пре увођења. Ово није ништа ново, и пре неколико година смо имали сличан период транзиције - рекао је Бартомеу.


 

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ГА ВИЂАМО: Ана Ивановић објавила слику са оцем - уз емотивну поруку за рођендан (ФОТО)