ОГЛАСИЛА СЕ АБА ЛИГА: Ево да ли је кош Луке Митровића био регуларан и шта кажу ФИБА Правила кошаркашке игре (ВИДЕО)

Новости онлине

17. 05. 2022. у 18:36

ДОСТА буре се дигло око коша који је постигао кошаркаш Црвене звезде Лука Митровић на утакмици против Цедевита Олимпије.

ОГЛАСИЛА СЕ АБА ЛИГА: Ево да ли је кош Луке Митровића био регуларан и шта кажу ФИБА Правила кошаркашке игре (ВИДЕО)

ФОТО: АБА лига/Драгана Стјепановић

Наиме, многи су сматрали да погодак играча, црвено-белих не треба да буде признат јер је прекршио правила. Но, сада се о целом случају огласила АБА лига, а ево да ли су судије исптавно поступиле када су признале Митровићу кош.

Саопштење регионалног надметања преносимо у целости:

"Према ФИБА интерпретацијама Правила кошарке, од 1. јануара 2022, у члану 8, став 4, наводи се следеће:

Пример: Играч Б1 фаулира играча А1 који постиже кош док се чује звучни сигнал за крај прве четвртине. Лопта улази у кош,

Тумачење: Судије морају да погледају снимак, ако им је он доступан, како би утврдили да ли је Б1 направио фаул пре него што је означен крај четвртине.

Уколико је на семафору већ 0.0 (истекло време) а шут се још није догодио, не досуђује се ни фаул, нити се признаје погодак.

Али, ако се фаул догодио док је још било времена за игру, погодак играча А1 се рачуна као важећи, а досуђује се и прекршај играчу Б1. Потом ће А1 имати и додатно слободно бацање. Приликом тог бацања, играчи могу (али и не морају) стајати на рубу рекета, (као да ће бити наставка игре у случају промашаја)", цитирала је АБА лига ФИБА тумачења и додала:

- Из ових разлога, судије су донеле одлуку да је, имајући у виду да се фаул догодио док је још било времена за игру, признат погодак Луке Митровића управо у складу са званичним Правилима кошарке (а потом је, у складу с тим истим правилима, Звездин кошаркаш и извео слободно бацање, јер је био фаулиран)", истиче се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО: Kако је Јокић постао најбољи кошаркаш када се томе ама баш нико није надао?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)