КАКАВ ПОТЕЗ! ЦСКА се из Москве сели у Београд, Руси се уздају у своју "А" лиценцу али и у Србију?

Novosti online

17. 05. 2022. у 18:54

РАТ у Украјини је довео до снажног западног удара санкцијама на Русију, а и на руски спорт. У кошаркашком клубу ЦСКА из Москве не постоји дилема - "армејцима" је место у Евролиги (из које су избачени у пакету поменутих санкција), али руски клуб користи многобројне ресурсе како би истерао правду.

КАКАВ ПОТЕЗ! ЦСКА се из Москве сели у Београд, Руси се уздају у своју А лиценцу али и у Србију?

Фото: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Адвокат ЦСКА, Ана Антселович, у разговору за руске медије истакла је да "А" лиценца, коју клуб поседује, важан фактор током преговора са Евролигом.

– Претпостављам да ће случај завршити пред Судом за спортску арбитражу. Евролига показује јасну жељу да не дозволи руским клубовима да учествују у њеним такмичењима, али ЦСКА може да се позове на чињеницу да има А лиценцу која не може тек тако да се опозове. Са друге стране је и питање како та лиценца гарантује учешће у управљачким пословима, али не и такмичењима. И то је управо нешто што се расправљало и у другим међународним организацијама, на пример у ФИФА и УЕФА. Мислим да ће све стране изнети своје ставове и препустити Суду да донесе одлуку. Сваки случај, без обзира на бројне сличности, је посебан. И биће посебно и разматран. А лиценца чини позицију ЦСКА другачијом и надамо се да би могла да донесе позитиван исход или да ће бар комликовати рад другој страни која ће морати да докаже да ова врста лиценце не би требало да буде узета у обзир – истиче правница руског клуба.

ЦСКА жели да игра у Београду

Руски великан спреман је да своје мечеве игра ван Москве, а “домаћи терен” користио би у престоници Србије.

– Наравно, наша је велика жеља да играмо у Евролиги, али то само по себи није довољно пошто много фактора утиче на овакву одлуку, поготово политички. Руски спорт је у тешкој ситуацији, сада је тренд избацивање Руса из такмичења. Наше фудбалске клубове и репрезентацију суспендовала је УЕФА, хокеј се игра без Руса и чак нас је Евролига избацила – поручио је први човек клуба Андреј Ватутин.

Али...

– Русија нема ТВ права на Олимпијске игре 2026. и 2028. године. Да будемо искрени, преживећемо ово, али тешко се развијамо. Ми смо поднели захтев да играмо Евролигу у сезони 2022/2023, писмо је добио борд и деоничари и спремни смо са нашим колегама да дискутујемо о свему. Разматрамо да домаће мечеве играмо у Београду или Истанбулу јер ми контакт са Евролигом нисмо прекидали током целе ове ситуације - наглашава Ватутин.

БОНУС ВИДЕО: ОВО ЈЕ НАШ НБА МВП: Никола Јокић ушао у историју, а хтео је да буде нешто друго

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)