МВП СРБИЈА! Освануо документарац Евролиге о великим достигнућима тројице српских асова (ВИДЕО)

В. ПРЕРАДОВИЋ

13. 05. 2022. у 22:29

ЗЕМЉА МВП-ијева, документарац Евролиге заснован на освајању индивидуалних врхова тројице српских кошаркаша претходне сезоне, угледао је светлост дана у сусрет надолазећем фајнал-фору у Београду (19-21. мај).

МВП СРБИЈА! Освануо документарац Евролиге о великим достигнућима тројице српских асова (ВИДЕО)

ФОТО: АП/Евролига

Главни јунаци 60-минутног филма су двоструки МВП НБА лиге Никола Јокић, актуелни МВП Евролиге Василије Мицић и МВП тек завршеног Еврокупа Милош Теодосић, који је освојио и награду за најкориснијег играча финалне утакмице овогодишњег другорангираног европског такмичења.

- Најбољи играчи три најпрестижнија светска кошаркашка такмичења потичу из исте европске земље, Србије. То је више него случајност без преседана, то је сведочанство страсти те земље према игри и небеског талента који се тамо рађа и негује - овим речима се даје оквир филму сниманом у Сомбору, Ваљеву и на Копаонику, местима која су изнедрила Јокића, Теодосића и Мицића.

- За тако малу земљу као што је Србија, са толико мало људи, велика је част и привилегија представљати је на овај начин - рекао је Мицић у документарцу. - Мени то посебно значи јер сам један од ових момака и то ће имати велики значај за историју кошарке. Свако од нас је ово заслужио.

Јокићева прича је сасвим посебна, од момка из малог клуба као што је Мега до двоструког најбољег играча НБА, најглобалније лиге у свету спорта.

- Искрено, нисам никада размишљао о одласку у НБА. Када сам почињао да играм кошарку, мој циљ је био да играм у Евролиги, јер је то највиши ранг такмичења у мојој земљи - прича Јокић. - Могао сам да играм у великим клубовима у Србији и напорним радом дођем до тога, али када су ме Денвер Нагетси драфтовали, то је била прилика да постанем НБА играч.

Теодосић је кренуо другим путем и преко евролигашких клубова изградио статус легенде европске кошарке.

- Сигурно да је део заслуга за све ово нешто са чиме се родите, али ја сам имао два-три тренера који су много допринели мом развоју - рекао је Теодосић, коме је својевремено Кевин Дурент доделио епитет најбољег асистента у светској кошарци. - Када додајем лопту никада не гледам играча очима, већ лево или десно како бих осетио где је играч. Углавном знам где ће лопта завршити, али морате и да имате среће. Такве пасове углавном ни не покушавате док се не деси нека ситуација у утакмици, која вам дозволи да пробате. Некад се и сами изненадите.

Сву тројицу спаја долазак из мањих средина у Београд, нешто што је искусио и наш бивши репрезентативац и НБА играч Ненад Крстић.

- Нисмо из Београда, сви смо дошли из малих градова где се тешко живи и једва преживљава, што нам је дало више самопоуздања - каже Крстић. - Научите како да опстанете у животу под сталним притиском, кошарка и спорт генерално су ништа у поређењу са тим. То је оно што Србе чини посебним.


Бонус видео: "Делије" и "гробари" заједно запевали када је у халу ушао војни оркестар
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГОООЛ! АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ! Митар голчином распаметио Британца - реакција коментатора је ХИТ на интернету (ВИДЕО)