НИКОЛА, НАШ ПОНОС И ДИКА: "Новости" у Сомбору, родном граду најбољег кошаркаша на планети

С. БАЈИЋ

13. 05. 2022. у 09:00

СОМБОРСКА дика и понос. Младић из града фијакера, зеленила и културе, најбољи играч у најелитнијој кошаркашкој лиги на планети. Никола Јокић, спортски горостас бачке равнице, апсолутни је миљеник суграђана. По свему.

НИКОЛА, НАШ ПОНОС И ДИКА: Новости у Сомбору, родном граду најбољег кошаркаша на планети

ФОТО: Н. Карлић

Види се то одмах на уласку у један од најпопуларнијих градова на северу Србије, с југозападне стране, из правца села Стапар.

- Штала с коњима Николе Јокића, нашег Николе? Та, 'ома ту с десне стране после хиподрома, не можете машити - каже старина на "шамлици", успут завијајући дуван за "цигаршпиц".

Штала с натписом "Дрим кечер" потврђује да је Никола, уз остварење многих својих маштарија, још "хватач снова", заљубљеник у коње, у спорт...

- Названа је по његовом првом коњу, "Хватачу снова" - почиње причу Стеван Ладар, задужен за одржавање, живот и рад беспрекорно уређене штале.

- Ено га тамо, с црвеним кожним уларом. Једе сена. То је касач, такмичар. Ту је и његова сулка, са стране. Има трка, сад за викенд. Ал', ми се спремамо за онај тамо викенд, када је велика трка касача у Суботици.

Владимир Прибић, такође, човек од Николиног поверења, возач сулке, искусни такмичар на тркама касача, турпијом "пегла" копита дората и поткива га. Нема, каже, "каде за причу".

- Никола је ту сваког дана. Редовно. Сви знамо колико воли коње и колико је посвећен. Био је и кад су га гости из Америке изненадили, уручили му кристалну куглу. То је баш био спектакл. Много лепо. Сви смо уживали, а његов тренер и остали Американци посебно - прича Ладар.

У веома лепом и озелењеном сомборском крају Нова Селенча, где је и породична кућа фамилије Јокић, комшије не крију да деле радост што је њихов суграђанин најбољи на свету.

- Много волим што је успео. Никола, његова браћа, читава породица... они су понос овог града, нашег града. Добре смо комшије, поштујемо се, разговарамо најчешће са оцем Браниславом, радујемо се и веселимо Николиним резултатима, тамо, преко Баре - казује др Миодраг Вуковић, први комшија Јокићевих, некадашњи начелник сомборске болнице.

Одмах ту, с друге стране улице је и Николин омиљени кафић, у који редовно свраћа.

- Наравно да је био на кафи и отишао са гостима из Америке да их мало проведе по овој нашој лепоти. Синоћ су били на салашу "Седам дудова" у Горњем Буковцу. Тамо су се проводили и уживали. Нека их, нек виде мало - прича Војислав Стојшић.

Уз њега, такође, стални члан поставе омиљеног кафића, Слободан Косановић, наглашава да се Николине утакмице гледају колективно.

- Не желимо то да пропустимо. Та он је наш. Навијамо из све снаге. Некад смо играли фудбал и баскет у Јамама, ту одмах доле, код школе "Доситеј Обрадовић". И сада, ту на тим школским теренима, знамо да одемо, да гледамо школарце како играју. Има талената. Ал' да се зна, ту је Никола почео - каже Косановић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМА КРАЈА МАЛЕРИМА ЗА СРБИЈУ: Светислав Пешић без још једне велике звезде на Европском првенству