ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Преминуо један од најчувенијих југословенских кошаркаша свих времена, Петар Сканси

Новости онлине

04. 04. 2022. у 19:07

КОШАРКА на Балкану данас је завијена у црно.

ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Преминуо један од најчувенијих југословенских кошаркаша свих времена, Петар Сканси

FOTO: Nebojša Paraušić

Како јављају загребачке "Спортске новости", у 78. години је умро Петар Сканси, прослављени играч и тренер који је остао запамћен и као селектор хрватске репрезентације која је освојила сребрну медаљу на Олимпијским играма у Барселони 1992. године.

Сканси је рођен 1943. у Сумартину. У раној младости прво се бавио ватерполом, играо је у млађим селекцијама сплитског Јадрана, а тек потом се бавио кошарком коју је почео да игра у Југопластици где се задржао до 1972. године када је отишао у Пезаро.

У Италији се задржао једну сезону, вратио се у Југопластику и то као играч-тренер од 1973. до 1976. године. Након тога је водио неколико италијанских клубова (Скаволини, Венецију, Рому, Бенетон, Болоњуа), грчки ПАОК, Сплит и Крку.

Као играч је освојио титулу првака Југославије са Сплитом 1971., а ФИБА га је изабрала међу 50 најбољих кошаркаша, када је ту листу објавила 1991. године.

С репрезентацијом бивше СФРЈ је освојио сребро на Олимпијским играма 1968., злато на чувеном Мундобаскету одржаном 1970. у Југославији...

... сребро на Светском првенству 1967. у Мексику и сребро на Евробаскету 1965. у СССР-у.

У Хрватској је једно време био и помоћник министа науке, образовања и спорта.

БОНУС ВИДЕО: Како је Јокић постао најбољи кошаркаш када се томе ама баш нико није надао?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)