ГОСТ "НОВОСТИ" СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ: "Култ гради цела нација"

Г. КЕЛИЋ

02. 12. 2021. у 10:00

АКО сте јуче негде око један сат после подне, пролазећи Тргом Николе Пашића, осетили благо подрхтавање тла, није у питању био земљотрес, већ је у госте редакцији "Новости" дошао селектор кошаркашке репрезентације Србије и једно од највећих тренерских имена у Европи Светислав Пешић.

ГОСТ НОВОСТИ СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ: Култ гради цела нација

ФОТО: Н. Скендерија

Човек који је нашу земљу одвео у највеће кошаркашке висине сада пише нову причу са националним тимом, а у срдачном разговору са главним и одговорним уредником Милорадом Вучелићем и новинарима нашег листа дотакао се повратка на клупу "орлова", старта квалификација за Мундобаскет 2023. године, као и неких пређашњих времена.

Најпре је популарни Кари говорио о такозваном култу репрезентације за којег појединци сматрају да је почео да бледи.

- То је једна врло интересантна тема за нас спортисте. Видите, фудбалска репрезентација четири дана пред одлучујућу утакмицу за одлазак на СП у Београду игра пријатељски меч са Катаром на коју је дошло 700 људи. Ето како се ми понашамо да подржимо нашу репрезентацију. И сад, ако се изгуби, катастрофа, а ако се победи, еуфорија одлази дотле да кажемо како најмање можемо стићи до финала и да је све друго неуспех. Поента није у резултату, већ у томе зашто је на меч репрезентације дошло само толико гледалаца - истиче наш селектор.

Пешић у даху наставља.

- Сличну ситуацију смо имали и у кошарци овог лета, на квалификационом турниру за ОИ. Држава је дала новац за домаћинство и у одлучујућој утакмици против Италије празна дворана. Где су ти навијачи? Где су ти што спомињу култ репрезентације? Да ли тај култ морају да показују само Јокић и Пешић? Да ли је то обавеза само играча и селектора или и свих осталих грађана ове земље. Не игра национални тим сваког дана, већ на два месеца - без увијања и право у суштину погађа Пешић.

Селектор одговорност за такво стање никако не ставља на плећа играча.

- Мало су се приоритети променили, међутим, жеља и интерес играча да носи дрес са државним грбом никада није ишчезнуо. Неком играчу из Пирота, Прокупља или Зрењанина је главни циљ да игра за репрезентацију. Поједини од ових који су сада добили позив три-четири дана нису могли да спавају. И сад дођу у храм кошарке "Пионир", а тамо нема никога. Тај играч се онда запита да ли он игра за Мали Мокри Луг или своју земљу. И нико им не признаје да су репрезентативци. Па, ко је онда ту изгубио култ - пита се Пешић.

Као светски човек који је велики део каријере провео радећи у иностранству, на крају је и направио паралелу између Србије и других земаља.

- У Француској кад игра национални тим, сви певају химну и машу заставицама. У Немачкој, кад сам радио у Алби, наш маркетинг је организовао акцију да ја са пет играча идем од зграде до зграде, звоним, представљам се и продајем улазнице за утакмицу. А ми овде добили организацију турнира, а као да играмо у туђини - искрено закључује прекаљени стручњак.

Књига и фељтон у "Новостима"

У ИЗДАЊУ Компаније "Новости", током децембра, у продаји ће се наћи аутобиографија Светислава Пешића, док ће се на странама нашег листа, кроз фељтон, објављивати поједини одломци из књиге.

ФОТО: Н. Скендерија


На питање да ли је бољи тренер или писац, Пешић напомиње:

- Мораће људи прво да прочитају књигу да бих знао коначан одговор на то питање.

ВУЧЕЛИЋ: Изузетна част

ГЛАВНИ и одговорни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић изразио је задовољство доласком селектора Пешића у нашу компанију.

 

ФОТО: Н. Скендерија


- Изузетна ми је част што нам је у госте дошла легенда не само српске, већ и светске кошарке. Један од највећих стручњака које је ова земља икад имала. Посебно ми је драго што човека попут Светислава Пешића могу, пре свега, да назовем својим великим пријатељем, и што он "Новости" сматра својом кућом, на чија врата у сваком тренутку може да покуца - истакао је Вучелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)