СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ ЗА "НОВОСТИ": Није довољно то што смо из земље кошарке

Владимир ПРЕРАДОВИЋ

01. 12. 2021. у 09:33

ЗАТВОРЕН је први ФИБА "прозор", како се колоквијално називају репрезентативни интермецо чинови усред клупске сезоне као главне представе.

СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ ЗА НОВОСТИ: Није довољно то што смо из земље кошарке

FOTO: FIBA

Србија је у прве две квалификационе утакмице за Светско првенство 2023. године остварила половичан учинак, победила је Летонију (101:100) у Београду и изгубила је од Белгије (69:73) у Монсу.

ЕВО ШАНСЕ, НЕКА СЕ ПОКАЖУ

СИСТЕМ квалификација, који многи сматрају антикошаркашким, Пешић ипак види и као прилику да се извуку неки бенефити.

- Систем је такав какав јесте, али ко то боље искористи, имаће бољу будућност. Не правимо ми календар, морамо да се прилагодимо и претворимо то у нашу корист, а то можемо ако дамо шансу играчима који је нису имали из разноразних разлога. Ево им сада шанса, нека се боре и покажу. Наравно, приоритет је да се квалификујемо, али, хајде да још нешто од тога добијемо.

Селектор Светислав Пешић, у разговору за "Новости", сумира утиске након своје прве репрезентативне акције од златне медаље на незаборавном планетарном шампионату у Индијанаполису 2002.

- Одиграли смо три утакмице, једну незваничну против ФМП, по ФИБА правилима, која је била фантастична. За нас је сада свака важна, за мене, такође, јер никог од тих играча нисам тренирао. Важне су и за њих, јер никад нису имали мене за тренера. Имали смо обострано добру комуникацију и, са те стране, надам се да ни у будућности неће бити проблема. Имали су добар однос, сви су се одазвали, тренирали су изванредно. Понекад смо и прекидали тренинг да их не преморимо, да се не повреде. Са тог аспекта, доста позитивна слика. Наравно, мало је другачије када дођу званичне утакмице.

Прву, против Летоније, добили смо поготком с линије слободних бацања у последњим секундама.

- Летонија је уигранија екипа, ми још нисмо екипа. То нису репрезентације које су међу најбољима у Европи, али видећемо ко ће се квалификовати. Не бих ја отписивао Белгију, а поготово не Летонију. Играли смо против две веома јаке, уигране селекције, које већ неко време раде са истим тренером. Белгијски играчи су углавном интернационалци, нису Марк Гасол и Владе Дивац, али су међу најбољима у својим тимовима у Француској, Шпанији, где игра Ван Росом који је тамо већ дуго један од најбољих плејмејкера. То је показао и против нас, практично нас је докусурио.

Белгијанце смо три четвртине држали под контролом и потом у последњој практично победили сами себе.

- Наш највећи проблем је неуиграност. Скупили смо се у недељу увече, већ у четвртак смо играли утакмицу. Остаје жал што нисмо победили у Белгији. Никад не знаш шта је боље, али ја увек кажем "'ајде да победимо, па да видимо шта је боље". Жалимо због пораза, али и откривамо наше слабости, а то су, пре свега, слабости у одбрани. У другом полувремену утакмице са Белгијом изгубили смо десет лопти, и то тако да су их они претворили у кошеве. Те проблеме морамо да решавамо, да разговарамо са тренерима њихових тимова. Одбрана од транзиције је сада кључ сваког успеха у кошарци. Неко је написао "Пешић је оштро критиковао играче". Ја уопште нисам критиковао, причао сам шта се десило, а не ко је крив. Крив је и тренер, сигурно нису само играчи. Нисам ни имао разлога да критикујем, мени је важно да видим пожртвовање, дисциплину, жељу за победом. Ако је то присутно, не могу да критикујем играча кад погреши.

СКОРО КАО ОЛ-СТАР

МАЛО је тога што Пешић није искусио у тренерској каријери. Ипак, до сада се није сусрео са тим да упозна играче неколико дана пре званичне утакмице.

- Једино слично искуство је оно са ол-стар утакмице. Водио сам тим Европе, окупиш се увече, одржиш један тренинг ујутру и истог дана играш утакмицу. То су, ипак, пропагандне утакмице у којима резултат није у првом плану. Друго, то су најбољи играчи у том моменту. Овде је мој задатак да добијемо неке утакмице и да видимо неке играче, тако да је то доста изазован програм.

Неуиграност, Пешићев први сусрет са играчима четири дана пре прве утакмице, одсуство најбољих. Ништа од тога није блокирало критике да једна Србија не сме да изгуби од једне Белгије.

- Тој господи бих препоручио да дођу на утакмицу репрезентације Србије, а не да седе испред телевизора и да критикују или навијају. Смањићемо цену улазница па, ако се баш толико брину, нека дођу да помогну репрезентацији. Лако је држати говоре да овај не може да буде репрезентативац, да је Пешић требало да узме тајм-аут или да убаци овога или онога. Ја то разумем, али увек и свуда има тих скривених помагача, не само код нас. Моја порука је да дођу и напуне дворане као кад играју Звезда и Партизан, нек мало навијају, а после тога, ако им се нешто не свиђа, имају право и да критикују.

Од седморице дебитаната на списку за новембарску акцију, четворица су дебитовала у националном тиму.

- Мислим да имамо добре услове да ухватимо неки континуитет са играчима који долазе, као што су Смаилагић, Копривица, Јовић, Ђуришић... Наравно, зависи од тога како ће се даље развијати у клубовима. Ту је и Петрушев из Ефеса, који може да буде МВП, али мора још много да учи. Већ сада може да игра, али да би направио оно што он и сви ми желимо, мора многе ствари да научи. Исто важи за Смаилагића, који има огромну енергију, за Копривицу, који је први пут у једном професионалном погону какав је Партизан, где су велика очекивања и где тренер много тражи. Јовић и Ђуришић су талентовани момци, који су показали оно што сам од њих очекивао. Као "рукији" у екипи понашали су се скромно, радили све што се од њих тражило. Штета је што немамо још неколико дана да утврдимо градиво, али морамо да се прилагођавамо условима који су такви какви јесу.

ЗАМОЛИЋЕМО АБА ДА ПОМОГНЕ

СРБИЈУ у наставку квалификација за СП очекује двомеч са Словачком, 25. и 28. фебруара наредне године.

- Видећемо да ли АБА лига може да нам помогне, да те недеље не игра редовно коло, пошто је већина играча са ових простора. Можда ћемо добити и кошаркаше Звезде, у којој има неколико мени веома интересантних играча. То одговара и Хрватској, Словенији и Црној Гори.

Пешић има јасну поруку за репрезентативце у будућим ФИБА "прозорима".

- Најважније је да ови момци схвате да морају да дају максимум да би победили у квалификацијама. Кад против нас играју Белгијанци, Летонци или Естонци, они мисле да играју против Југославије из најбољих времена. Увек имају жељу за доказивањем, која додатно појачава мотивацију. Ако нисмо на истом нивоу жеље и мотивације, тешко да можемо да добијемо утакмицу. Не можемо да се ослањамо на неки суви квалитет и таленат, као "ми смо из земље кошарке и то је довољно". То није довољно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)