НАВИКНИМО СЕ НА УДАРЦЕ ОД МАЛИХ: Биће их све док ФИБА и Евролига не седну за сто

В. ПРЕРАДОВИЋ

29. 11. 2021. у 22:56

ПОСТЕПЕНО почињемо да се навикавамо на поразе репрезентације у квалификацијама за велика такмичења од противника без кошаркашког педигреа.

НАВИКНИМО СЕ НА УДАРЦЕ ОД МАЛИХ: Биће их све док ФИБА и Евролига не седну за сто

FOTO: FIBA

Александар Ђорђевић спотакао се о Естонију, Игор Кокошков о полупрофесионалну Швајцарску, актуелни селектор Светислав Пешић о Белгију, која је, бар у поређењу са "сајџијама", респектабилна кошаркашка нација.

После победе над Летонијом на старту квалификација за Светско првенство 2023. године, остварене крајњим напором на домаћем терену, Србија је новембарски "прозор" затворила поразом од Белгије у градићу Монсу, иако је три четвртине све конце држала у својим рукама. Након прекида у првом минуту последње четвртине због проблема са осветљењем у дворани, наступило је помрачење.

Дешавали су се изненађујући порази, па и шокантни као онај од Швајцараца, али се никад није десило да "орлови" у једној четвртини постигну само шест поена. У последњих десет минута промашили су 12 шутева из игре, губили лопте као пионири на првом тренингу. То што се прстима једне руке може набројати број тренинга ове селекције, у којој су у две утакмице наступила четворица дебитаната, несумњиво је један од разлога потпуног колапса у завршној деоници.

Када је Пешић педагошки исправно рекао да би требало да, у одсуству наших најбољих играча, од расположивих направимо најбоље, можда је заборавио да напомене да је потребно знатно више времена од неколико заједничких тренинга. Заправо је мислио на стварање најбољих верзија тих играча у функцији националног тима.

- Имамо и много играча који су први пут у репрезентацији, морају да науче како се игра за национални тим. Ово је другачији систем такмичења, свака утакмица је као последња - рекао је Пешић после меча са Белгијом.

Исто важи и за друге нације високог или бар осредњег кошаркашког рејтинга, које у квалификацијама не могу да рачунају на НБА и евролигашке играче. Грчка је у новембарској акцији изгубила од Велике Британије, Турска од Белорусије, Американце је у дуелу са Кубом спасавао некадашњи НБА ас Ајзеа Томас.

Многи плаћају цену неразумне одлике ФИБА да организује квалификације усред клупске сезоне када, за разлику од великог фудбалског брата, није у могућности да обезбеди да играју најбољи играчи. Иза флоскуле о жељи да се популаризује спорт, као што то обично бива, заправо стоји финансијски интерес организације која се сама одрекла своје некада уносне коке - елитног европског клупског такмичења.

Док не дође до некаквог компромиса са Евролигом око усаглашавања такмичарских календара, порази као што је овај Србије у мечу са Белгијом биће неминовни. До сада нисмо плаћали велику цену, у смислу пласмана на велика такмичења. Вероватно нећемо ни сада, осим што морамо да истрпимо те повремене ударце од противника из ниже категорије. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)