"ДРАЖЕН ЈЕ ОТИШАО ДА БИ ОСТАО": О кошаркашком "Моцарту" за "Новости" говорила његова мајка Бисерка

Од сталног дописника - Загреб, Јурица Керблер

24. 10. 2021. у 10:10

ДВАДЕСЕТ и осам година прошло је од смрти Дражена Петровића, али легенда о кошаркашком генију из времена бивше Југославије и сјајном спортисти живи и даље.

ДРАЖЕН ЈЕ ОТИШАО ДА БИ ОСТАО: О кошаркашком Моцарту за Новости говорила његова мајка Бисерка

ФОТО: Фејсбук

Велику заслугу за то има и његова мајка Бисерка Петровић, која је цео живот након трагичне смрти сина, у аутомобилској несрећи на ауто-путу код Диселдорфа посветила очувању сећања на непоновљиву каријеру спортисте који је и данас узор многим младима у целом региону.

Два су Драженова музеја у Хрватској, у Загребу и родном Шибенику, а Бисерка последње месеце након смрти супруга провела је управо тамо где је њен син почео да игра кошарку. Уочи 22. октобра, дана када би са сином славила његов 57. рођендан, дошла је у Загреб да би врата музеја отворила за све који су пожелели да се присете харизматичног кошаркаша.

о Како објашњавате да легенда о Дражену живи и данас?

- Сама не знам то да објасним. Сваке године ми се чини да је занимање за Дражена веће него пре, што је свакако феномен. Једноставно је то тако, а и ја се томе чудим. Па за две године биће 30 година од његове смрти, то је готово пола живота, али нимало не бледи легенда о Дражену.

СКРОМНО

ДРАЖЕНОВ рођендан Бисерка је прославила јуче у загребачком музеју, који на тај дан посете и бројни млади који желе да чују више детаља о животу прослављеног кошаркаша. У музеју су изложени бројни експонати који се везују за Драженов живот, од лопти, дресова до фотографија са утакмица.

о Када сте основали његов музеј, тешко је било предвидети да ће тако нешто да се догоди?

- Знате, могу да кажем да је Дражен отишао да би остао. Звучи можда чудно, али је тако. Начин живота какав је водио био је јачи и од спорта и то очито привлачи и данашње генерације. То се препозна и када разговарам са људима који долазе у музеје, сви кажу да Дражен није био само врхунски кошаркаш, већ пре свега прави човек.

о И многи млади који се баве спортом данас траже инспирацију у Драженовом путу?

- Апсолутно, па деца која се нису родила у време док је он био врхунски спортиста данас све знају о њему. Пратим и шта говоре најбољи у разним спортовима који освајају медаље у земљама региона, а већина спомиње баш тај Драженов пут. За мене је то јединствени случај да сећање на Дражена не бледи, већ обрнуто, да служи као узор.

о Драженово име живи и у свим земљама региона...

- Живи и глобално, спомињу га свуда. У оно мало година колико је физички био на овом свету прелетео га је на свим странама и оставио траг. Један Шпанац који живи у Африци, а имао је десет година када је Дражен погинуо, отворио је у својој кући музеј са материјалима о мом сину које ни ја нисам до сада видела. Прикупио је невероватну документацију...

о  И ваш други син, исто прослављени кошаркаш Александар Аца Петровић, такође негује сећање на брата?

- И сада га сви питају за Дражена, без обзира на то где се налази, да ли у Бразилу, где је водио њихову репрезентацију, или у Италији, где је тренер. Повезаност са братом је остала невероватна.

FOTO: N. Paraušić

о Дражен је увек био и "више од спорта"?

- Он никада није размишљао о новцу, живео је за то да спортом усрећи људе. Када је видео да су неки незадовољни и сам би био несрећан. Имао је велико срце и зато је увек био не само спортиста, већ пре свега добар човек.

о Колико баш то данас младима, који живе у сасвим другачијем свету, може да буде нит водиља?

- То покушавамо да поручимо и кроз Драженове музеје, да није све у новцу и да успех следи само уз много рада. Да Дражен буде путоказ како треба живети. А ја, као његова мајка, нисам желела ништа ни додавати, ни одузимати. Ја сам само желела да се све то запише и запамти.

БОНУС ВИДЕО: Опроштај Новице Величковића пред пуном Ареном

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)