"НИЈЕ ПОШТЕНО ДА СРБИЈА ПРИСВАЈА МЕДАЉЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ": Легендарни кошаркашки стручњак Светислав Пешић отворио душу

Новости онлине

04. 10. 2021. у 09:54

СВЕТИСЛАВ Пешић се после две деценије вратио у репрезентативну кошарку. Стручњак, који има знање, мудрост и искуство да врати Србију тамо где јој је место - на победничко постоље.

НИЈЕ ПОШТЕНО ДА СРБИЈА ПРИСВАЈА МЕДАЉЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Легендарни кошаркашки стручњак Светислав Пешић отворио душу

Фото: ЕПА

На Светском првенству нисмо стигли до медаље, било је то огромно разочарање, отишао је Александар Ђорђевић, човек који је донео одличје на ЕП, СП и ОИ.

Стигао је Игор Кокошков, који боље и да се није враћао у Европу. Није се прославио ни са Фенербахчеом, а још мање са Србијом, нисмо успели да изборимо учешће на ОИ у Токију и то у Београду.

Враћа се стари вук - Пешић. Он је био првак Европе (2001) и света (2002) у заједници Србије и Црне Горе, али за раније златне медаље каже да подједнаке заслуге имају остале чланице велике СФРЈ.

Објаснио је и да је Александар Ђорђевић направио велику ствар освајањем три сребра на највећим такмичењима.

- Сале Ђорђевић је урадио фантастичан посао. Можеш да гледаш овако или онако, али освојити сребрне медаље на три првенства на којима је учествовао, па и то Светско првенство... То је за поштовање. Друго, смањили смо се, није сада цела Југославија већ Србија - почео је Пешић за "Моцарт спорт".

И дотакао се питања да ли је поштено да Србија присваја медаље Југославије.

- Наравно да није. Сигурно да није. Заједно смо их освајали - алудирао је на некада велику Југославију, али и напоменуо једну ствар.

Утицај српских тренера је био највећи, подвукао је Пешић.

- Тај Ранко Жеравица је био тренер када смо освојили прву златну медаљу на Светском првенству и једина олимпијска златна медаља је под његовим вођством. А тренер је са простора Србије. То морамо да признамо, без икаквог умањивања вредности тренера у Хрватској, Босни, Македонији или Црној Гори, ипак су творци југословенске методике тренера и селекције, јединствене у свету, били професор Аца Николић и Ранко. И сви остали који су долазили, врхунски тренери попут Мирка Новосела, Скансија су производ тога... Боша је одавде изашао, ја сам одавде изашао. Тренер који је имао највећи утицај на мене био је Ранко Жеравица - додао је.

Пешић се дотакао и тима који ће бити под његовим вођством.

- Смене генерације сигурно неће бити. Долазиће неки играчи, неки ће завршити каријере. Као што сам ја ишао код Салета Ђорђевића, играо је тада у Мадриду. Разговарали смо да игра за репрезентацију, био је капитен. Он је рекао да не може више, да га све боли, да нађем неке млађе, да може да помогне на неки други начин. Све има свој крај. Али смена генерација се неће сигурно дешавати. Направићемо баланс младих и искусних играча. На тај начин се прави победнички тим - закључио је Пешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)