ВУЧИЋ НА КОМЕМОРАЦИЈИ ПОВОДОМ СМРТИ ДУДЕ ИВКОВИЋА: Поносан сам што је Србија имала таквог човека (ФОТО/ВИДЕО)

А. Илић

20. 09. 2021. у 15:53 >> 16:49

ОД 16 часова у Народној скупштини Републике Србије биће одржана комеморација поводом смрти легендарног кошаркашког тренера Душана Ивковића, на којој ће говор одржати и председник Републике Србије Александар Вучић.

ВУЧИЋ НА КОМЕМОРАЦИЈИ ПОВОДОМ СМРТИ ДУДЕ ИВКОВИЋА: Поносан сам што је Србија имала таквог човека (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

ВУЧИЋ: Поносан сам што је Србија имала таквог човека 

- Као председник Србије поносан сам што је Србија имала таквог човека и што ће га и даље имати. Све ове медаље о којима је мој претходник говорио, које је Дуда заслужио, не само то, он је много тога што многи од нас нису. Био је велики господин и београдски мангуп. Осим медаље и спортских успеха и кошарке коју је волео, оставио је још нешто, не само Крст и Раднички. То је оно што ће остати за будућа поколења. Иако у много чему нисмо били сагласни, када сам први пут дуже разговарао са њим видео сам колико је озбиљан и посвећен. Нећете га видети, али он ће и даље бити ту, резултати остају. Будите поносни на свог оца и супруга као што ћемо сви бити поносни на његово велико дело. Србија га заборавити неће, нека му је вечна слава. 

ПРЕДРАГ ПАНТОВИЋ: Дијамант брушен на крсташкој калдрми 

- Хтео сам да сатавим говор којим бих се опростио од пријатеља. Мучио сам се и нисам успео. Схватио сам онда да треба да урадим оно што би Нена желела, а то је да говорим из срца. Дуда је имао дар да усрећи људе које воли. На срећу нас који волимо кошарку изабрао је да буде велики баш у кошарци. Шта год да је радио био би велики у томе. Био је великан у голубарству, у кошарци, бизнису... Он је своју величину исписао својим делима. Он је човек чији је морал чврст као камен. Дијамант је који је могла само крсташка калдрма да избруси. Како објаснити савршеног човека који је уједно тако једноставан. Оно што је много важно љубав остаје у срцу, биће ту док последњи пут не закуца. 

ОБРАДОВИЋ: Дуда је многима помогао да буду бољи људи 

Поштовани председниче Републике Србије, поштовани министри, драги пријатељи. У своје име и име породице Ивковић захваљујем вам се што сте дошли да одамо поштовање мом пријатељу Душану. Пријатељи су ме замолили да у њихово име искажем саучешће. Његово наслеђе је огромно, васпитавао је велики број играча. Сви се слажу да им је помогао да буду бољи људи. Први пут смо сарађивали када ме је 1978. године звао да заиграм за репрезентацију. Када сам одлучио да постанем тренер питао ме је да ме нису на то наговорили ови моји из Партизана. Био је увек спреман на разговор. Испричао бих вам једну причу - 1992. године био сам тренер Партизана, као што сам и сада. Избацили смо Киндер и пласирали се на фајнал фор. Било је касно, бар је био затворен, МИленко Савовић, Дуда Кића и ја. Нама се пила кафа у четири ујутру. У соби има мини бар, а тамо има кафе колико хоћеш. И почне он ничим изазван да ми објашњава ротацију одбране. Кренемо ми да дискутујемо, а он се окрене ка овој двојици и пита их знају ли о чему се ради, а он им каже нема везе, узмите још кафе.

FOTO: M. Vukadinović

Тада ме је позвао да му будем помоћник у репрезентацији. Никада нећу заборавити када су нас избацили са Олимпијских игара, Дуда је тада рекао, нема везе, вратићемо се бољи и јачи. Под именом Ол стар селекције смо играли. Одвео ме је на бузуки. Није било ни сада у Атини човека који ме није питао о Дуди и причао да ми изјави саучешће. Људи у Грчкој су нам доделили титуле почасног грађанина, Дуди Пиреја, а мени Атине. Дуда је крстио мог сина Ђорђа, нажалост, прошлог четвртка Нена ме је пробудила, рекла ми је "нема више кума". Био сам у шоку, затечен, знао сам да морам на тренинг, а онда сам се сетио његових речи, рекао је: "Не дај никада да играчи виде шта се дешава".

FOTO: M. Vukadinović

Одрадио сам тренинг, кренуо, окренуо моју Ању, знао сам да зна, нисам је могао зауставити да не плаче. Син је био тужан, ставио је капуљачу да сакрије тугу, али није успео да сакрије од мене. Могао бих данима да причам о Дуди, анегодта има милион. Млађи сам од њега 17 година, али у мени је увек имао искреног пријатеља.  Нено, имала си дивног мужа, а ви кумићи дивног оца. Куме, одве си заувек, живећеш у срцу заувек. 

ДАНИЛОВИЋ: Поносан сам што сам му рекао да га волим 

- Кошарка ће бити незамислива без Дуде. Једном је нагласио да кошарка није део његог живота, већ његов живот. Поносан сам што сам за живота његовог му рекао да га волим и поштујем. Што ћу га целог живота волети. О свакој битнијој одлуци сам се у кошарци са њим саветовао. Изнад свега, моја љубав према њему као према покојном оцу ће остати, нека му је слава. 

Фото: Принтскрин

Први се окупљенима обратио познати глумац Горан Султановић, пријатељ Душана Ивковића. 

- Душан је четврто дете Петра и Бранке Ивковић. Душан је своју младост провео на Црвеном крсту, углавном, на теренима Радничког који му је био друга кућа. Увек је са поносом истицао да су Крст и Раднички били за њега школа живота. Ту је упознао и заволео кошарку, што је мање познато, врло добро ју је играо. По повратку из војске започео је своју тренерску каријеру. Захваљујући Бори Ценићу. Једном је рекао да му је старији брат био идол, а да му је тренерски пут утабао Ценић. Прославио се као селектор Југославије који су неки називали "белим тимом снова". Партизан ће га памтити по триплој круни, ПАОК по најбољој сезони у историји, ЦСКА као тренера који му је вратио достојанство. Динамо, по најзначајнијем успеху на међународној сцени. 

ФОТО: М. Вукадиновић

Комеморација је отпочела минутом ћутања. 

Први се у књигу утисака Душану Дуди Ивковићу уписао председник Александар Вучић. 

УОЧИ КОМЕМОРАЦИЈЕ 

Некадашњи тренер репрезентације наше земље и бројних великих европских клубова преминуо је у 78. години, а легенду са Црвеног крста испратиће бројни пријатељи и породица, а међу њима ће се говором од легендарног тренера опростити и Александар Вучић, председник наше земље. 

Душан Дуда Ивковић биће сахрањен сутра од 12 часова у породичној гробници на Новом гробљу у Београду. 

ФОТО: М. Вукадиновић

Комеморацији присуствују, поред чланова породице, председник Србије Александар Вучић, председник КСС Предраг Даниловић, Дудин кум Жељко Обрадовић, Драган Кићановић, Светислав Пешић, Дејан Бодирога, Дејан Томашевић, Никола Пековић, тренер ЦСКА Димитрис Итудис, Ненад Крстић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)