ГОЛУБАРИ ШИРОМ СРБИЈЕ ТУГУЈУ ЗБОГ ОДЛАСКА ДУШАНА ИВКОВИЋА: Дуда наш другарчина

Д. МАТОВИЋ

18. 09. 2021. у 08:30

ДУШАН Дуда Ивковић ће остати упамћен као кошаркашки геније, творац бројних асова и светских успеха. Али, и као још већи заљубљеник у голубове.

ГОЛУБАРИ ШИРОМ СРБИЈЕ ТУГУЈУ ЗБОГ ОДЛАСКА ДУШАНА ИВКОВИЋА: Дуда наш другарчина

Фото: М.Вукадиновић

Голубарници на Црвеном крсту, па на Звездари, били су места само њему познатог надахнућа. Говорио је да је четврта генерација у породици која се бави голубарством, да је голубове заволео као дете. Чувао је фотографију на којој први пут држи голуба. Две године му је било тада.

УСПОМЕНА Голубари су обожавали Дуду/ФОТО: Приватна архива

За Ивковића голубарство није био само хоби, већ љубав и нешто у чему је такође желео да буде најбољи, као и у кошарци.

- Да не будем нескроман, један сам од бољих, нећу да говорим најбољи голубар у Србији, чувајући ове наше београдске високолетаче - говорио је легендарни тренер у документарцу "Човек који прави разлику".

Његови другари голубари кажу да је отишао најбољи од њих. Тугују они за својим пријатељем.

- Дуда је био велики човек према нама, малим, непознатим људима - каже његов пријатељ Аца Михајловић, председник Друштва голубара Нове Пазове. - Био је светски познат, а волео је да се дружи са нама. Био је веома пажљив, свима је помагао. Дуда је човек непоновљив.

НАЈЛЕПШЕ БОЈЕ СВЕТА

- ДА би се осетио блиским голубовима, мораш да се концентришеш и почнеш да размишљаш као голуб. Неопходно је ако желиш да разумеш шта они желе - говорио је Дуда Ивковић. - Исто је и са играчима. Односи између тренера и играча не постоје ако нема психолошке везе. Наравно, не можемо да поредимо играче и голубове, али током каријере никад нисам имао психолога у тиму. Те психотерапеутске односе сам увек сам стварао. И на крају, то је лепота. Кад голуб расте, на врату му се појављују лила, зелена и сива пера. Кад сунце сија и зраци му падају по врату, у тој рефлексији видиш најлепше боје света.

Сећа се Михајловић како су се он и Ивковић пре тридесет година упознали.

- Спојила нас је љубав према голубовима - каже нам. - Интензивно смо се дружили годинама, док смо били здравији, виђали смо се макар једном недељно. Због мене је Дуда пре две године прешао у новопазовачко друштво голубара.

ПРИЈАТТЕЉИ Ивковић и Михајловић/ФОТО: Приватна архива

Имали су они заједничке пријатеље у Крагујевцу, на Убу, свуда по Србији. Ноћи и дане проводили су по кафанама.

- Волео је дружења - каже Михајловић. - Умео је, кад је био у Русији, да нас позове да се нађемо исте вечери у "Тихој ноћи". Право са аеродрома долазио је у кафану, а следећег јутра требало је да се врати у Москву. Често смо му бојажљиво говорили: "Душане, `ајде да се разилазимо. Ујутру путујеш." "Немојте ви да жалите мене, ја одавде идем на авион", говорио нам је. Неуморан је био у тим дружењима. Још не могу да поверујем да се никад више нећемо срести.

Друговао је Ивковић и са голубаром Луком Мишићем Чупом. Њих је повезало и породично кумство.

- Дуда је био непоновљив. Био би успешан било којим послом да се бавио - каже нам Чупа.

СЕЋАЊЕ Дуда са Радуловићем и његовом супругом/ФОТО: Приватна архива

- Друговали смо скоро 55 година. Спојила нас је љубав према голубовима. Та љубав је неописива и мора да се живи. То је више од страсти. Где год да је Дуда путовао, сваки пут је носио голубове са собом. У свим уговорима тражио је да може да држи голубове. Само у Москви није могао. Увек смо га посећивали, у којој год земљи да је био. Помагао је свима, највише својим другарима. Дуда је био неизмерно добар човек.

КОМЕМОРАЦИЈА

САХРАНА Душана Ивковића одржаће се у уторак од 12.00 на Новом гробљу у Београду, док је комеморација заказана дан раније, у понедељак у 16.00 у Народној скупштини Србије.

У свом београдском дому, у улици Цветанова ћуприја, Ивковић је направио сјајан голубарник, из којег је сваког дана у исто време допирала умирујућа музика којом је дозивао своје голубове.

- Седели смо ноћима, разговарали о свему, а највише о голубовима - каже Иван Радуловић, председник општинског савеза голубара. - Његови голубови били су рекордери Србије. Имао је београдске високолетаче, пакистанске голубове, које је донео његов брат и које је одгајао у знак сећања на њега. Свуда их је носио са собом. Помагао је Дуда голубарима. Кад види некога да има лоше зубе, умео је да га пошаље код зубара и све да плати. Уживао је да помаже другима, јер није волео да гледа да се неко мучи. Дуда је био другарчина.

БОНУС ВИДЕО: Опроштај Новице Величковића пред пуном Ареном

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)