ОД ЊЕ НИЈЕ ОДУСТАО: Дуда Ивковић је само једну ствар волео више од кошарке (ВИДЕО)

Novosti online

16. 09. 2021. у 10:31

ЛЕГЕНДАРНИ српски кошаркашки тренер Душан Ивковић преминуо је у 78. години живота, а поред спорта Дуда је имао једну огромну страст.

ОД ЊЕ НИЈЕ ОДУСТАО: Дуда Ивковић је само једну ствар волео више од кошарке (ВИДЕО)

Фото: Новости архива/Н. Параушић

Познато је било да је некадашњи селектор репрезентације био пасионирани голубар, а многи тврде да је њих волео више и од кошарке.

- Отац ми је говорио да су они који гледају у голубове увек у облацима. Да из тога следе проблеми са школом и такве ствари. И зато је био против. И ја сам био против тога да моји синови посвећују толику пажњу голубовима, али сам у детињству другачије размишљао. Голубови су уз мене цео живот, гајим српске високолетаче, у сваком уговору који сам потписивао била је и клаузула да ми се у кући направи место за голубове. Нажалост, само у Москви је било немогуће, прехладно је - причао је Дуда Ивковић. 

Он је тврдио да је однос човек - голуб веома сличан релацији тренер - играч.

- Прво, голубарство је спорт. Имамо такмичења на нивоу клубова, градова, државе. Постоје правила и људи који их процењују. Друго, голубице су симбол мира и пријатељства, симбол љубави. И то је веома, веома тачно. Даље, да би се осетио блиским голубовима мораш да се концентришеш и почнеш да размишљаш као голуб. Неопходно је ако желиш да разумеш шта они желе. Исто је и са играчима. Односи између тренера и играча не постоје ако нема психолошке везе. То је веома важно. Наравно, не можеш да поредиш играче и голубове, али ја током каријере никад нисам имао психолога у тиму. Те психо-терапеутске односе сам увек сам стварао. И на крају, то је лепота. Кад голуб расте на врату му се појављују лила, зелена и сива пера. Кад сунце сија и зраци му падају по врату, у тој рефлексији видиш најлепше боје света - говорио је Дуда Ивковић.

Подсећамо, Душан је преминуо у болници у Београду од последица воде у плућима и херпеса у 78. години живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)