ОТКАЗИВАЛИ И ДИВАЦ, САЛЕ... Неиграње за национални тим није новост код наших прослављених асова

Г. КЕЛИЋ

17. 06. 2021. у 21:53

МНОГИ су осули дрвље и камење на Николу Јокића, који је одлучио да узме слободно лето после напорне сезоне у НБА лиги и прескочи репрезентативно окупљање пред квалификације за ОИ. Међутим, исти ти су очигледно кратког памћења, пошто су заборавили да отказивање националног дреса није нова појава и да су многи некадашњи репрезентативци чинили исту ствар у прошлости.

ОТКАЗИВАЛИ И ДИВАЦ, САЛЕ... Неиграње за национални тим није новост код наших прослављених асова

Фото: Nebojsa Parausic

Одјава репрезентативних окупљања због НБА почела су 1997. године са Владе Дивцем, који је пропустио ЕП у Шпанији, док је исти играч услед лок-аута у најјачој кошаркашкој лиги света прескочио и СП у Грчкој наредне године.

На ОИ у Сиднеју 2000. Дивцу се у неигрању придружио и Александар Ђорђевић, који се оправдао жељом да више времена проведе са породицом и тек рођеном ћерком. Том двојцу се 2001. пред Првенство Европе придружио и Жељко Ребрача, који се тада припремао за одлазак преко Атлантика. Иначе, исте године смо прилично ослабљени отишли на такмичење (као и 2014. на СП и ЕП 2017), али смо никад убедљивије дошли до злата што само потврђује да један играч не чини тим.

Дејан Бодирога и Дејан Томашевић су били од оних који су се најчешће одазивали државном позиву, међутим и они су 2003. пред ЕП у Шведској затражили (сасвим оправдано) мало предаха и времена за себе. Памти се и ситуација из 2004, када се Пеђа Стојаковић није појавио на припремама за највећу смотру спортиста која се тог лета одржавала у Атини.

Идентично су у годинама које су следиле чинили и Владимир Радмановић, Марко Јарић, Милан Гуровић, Дарко Миличић...

Поента је да је увек било и увек ће бити отказивања.

МАЧВАН, МАРЈАНОВИЋ

У скоријем периоду памте се отказивања Милана Мачвана 2013. године пред ЕП, Новице Величковића 2014. када је Саша Ђорђевић предводио селекцију на СП. Бобан Марјановић је због проблема са Сан Антонијом пропустио квалификациони олимпијски турнир за Рио 2016, а Никола Милутинов и саме Игре. Јокић је такође репрезентацију одјавио и 2017. на ЕП због потписивања новог уговора са Денвером.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)