МИЛИЈА ВОЈИНОВИЋ СЕ ДОТАКАО СУЂЕЊА У ФИНАЛУ АБА ЛИГЕ: Било је грешака у четвртој утакмици

Novosti online

29. 05. 2021. у 11:45

СПОРТСКИ директор АБА лиге Милија Војиновић говорио је у Јутарњем програму Прве телевизије о финалној серији АБА лиге.

МИЛИЈА ВОЈИНОВИЋ СЕ ДОТАКАО СУЂЕЊА У ФИНАЛУ АБА ЛИГЕ: Било је грешака у четвртој утакмици

Фото: Н.Параушић

Црвена зезда победила је Будућност са 3-2 у серији, а није виђен ниједан брејк - све победе су остварене на домаћем паркету.

- Имамо ми у АБА лиги разлога за задовољство. Споменули сте тренере и играче Звезде и Будућности. Желим да им одам почаст на фер приступу. Лепа је слика била у дворани "Пионир" када сам доделио капитену Будућности трофеј за друго место, када је цела хала аплаудирала. Чула се и песма коју волим 'Црна Гора и Србија, то је једна фамилија' - рекао је Војиновић.

Црвено-бели нису били задовољни суђењем у Подгорици, посебно у четвртој утакмици и због тога су тражили експертизу.

- Деветнаест ситуација је било у анализи, а направљено је неколико судијских грешака у четвртој утакмици. Те утакмице су судиле најбоље судије АБА лиге. Четворица од тих судија су на Ф4 Евролиге у Келну. Нисмо били задовољни како је суђење било у четвртој утакмици. Звезда је тражила експертизе, судијска комисија је одрадила и утврдила да је било грешака поготову у четвртој четвртини - рекао је и додао:

- Цела финална серија је била неизвесна. Највећа разлика је била у петој утакмици седам разлике. Цела финална серија је била до последњег напада неизвесна.

Једно од питања упућено Војиновићу било је то да ли је било притисака на судије?

- Оно што сам сигуран је да су судијске грешке нису последица притиска већ да су последица лошег дана. У припреми финалне серије одрадили смо разговоре са актерима, сви могу да потврде да су судије имале безбедност, комфор и да су то били добри услови за одигравање утакмице.

У Подгорици, у две утакмице, Будућност је имала 69 бацања, Звезда 31. У Београду је било мање-више избалансирано.

- То је један статистички параметар, који може да се узме као релевантан, али начин игре може да утиче на то. У четвртој утакмици није само тај статистички податак допринео кажњавању судија. Али пошто смо видели неке грешке, то се само надовезало за тај статистички податак. Они ће сносити санкције наредне сезоне (две утакмице), али нису ни могли сада да суде у Београду, пошто су у Келну на Фајнал-фору Евролиге у Келну.

Он сматра да ће АБА лига опстати.

- АБА лига ове године слави 20. рођендан. Континуитет показује да је неопходна у регионалној кошарци. Ми имамо МВП Евролиге који је стасавао у АБА лиги. Мицић, Јокић, МВП шпанске лиге су играли у АБА лиги. АБА лига је неупоредива са националним шампионатима.

Оно што свакога занима је то да ли ће АБА лига имати место у Евролиги и у будућности?

- Победник АБА лиге ће играти следеће сезоне Евролигу. Ми са тим нисмо задовољним. Овај регион заслужује минимум два или више представника. Али, добро, имамо представнике у Еврокупу и ФИБА Лиги шампиона - закључио је Војиновић.

Подсетимо, победом над Будућости Звезда је дошла до пете регионалне титуле - четири су освојене под вођством Дејана Радоњића.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)