ПИКСИ ОДЛУЧИО ДА ПРОГОВОРИО О ПАКЛУ МАКСИМИРА: Бобан је упао у нашу свлачионицу, закључали нас гладне и уплашене, све остало су измишљотине

Новости онлине

13. 05. 2021. у 09:10

ТРИНАЕСТИ мај 1990. године остаће заувек упамћен у историји фудбала због неодигране утакмице између Динама из Загреба и Црвене звезде због навијачких нереда који су избили на Максимиру.

ПИКСИ ОДЛУЧИО ДА ПРОГОВОРИО О ПАКЛУ МАКСИМИРА: Бобан је упао у нашу свлачионицу, закључали нас гладне и уплашене, све остало су измишљотине

ФОТО:Танјуг

О овом мечу је дато на хиљаде интервјуа, снимани су документарци, готово сваки актер је дао интервју и изнео своје виђење тог меча.

Актер дешавања на Максимиру био је и садашњи селектор Србије, Драган Стојковић Пикси, који је за Телеграф евоцирао успомене на овај неодиграни меч.

- Како ми је било? Били смо уплашени, причам за себе, био сам уплашен, када смо отрчали у свлачионицу и када смо тамо остали до поноћи практично, кад нисмо могли да изађемо. Ето, тада сам био уплашен - почео је Пикси причу о Максимиру , па открио интересантан детаљ из свлачионице како се снашао да уз помоћ масерског стола и столице дође до прозора и види шта се дешава напољу.

- Био је један масерски сто и једно прозорче, где је могло да да се види шта је тамо, а тамо је био помоћни терен, Максимир има велики помоћни терен. Сећам се да сам узео столицу, ставио је на тај сто, па сам се преко столице и стола попео да бих могао да видим шта се дешава. Е, када сам тај призор видео, није ми било пријатно. Цео тај терен је био преплављен људима. Као да је било 100.000 људи ту и буквално као да су били прилепљени уз нашу свлачионицу.

- Била је нека полиција сећам се, али то је било на прстима да их избројиш. И тада помислиш шта може да се деси ако пробију. Опет, не можеш да верујеш да може да се деси нешто много, много, опасно. Е ту слику кад сам видео, заиста ми није било пријатно - присетио се Драган Стојковић.

Ситуација се смиривала из сата у сат после правог уличног рата изван Максимира, али су играчи Звезде били закључани у свлачионици.

- Касније, из сата у сат, како је време одмицало, остајало је све мање и мање људи, да би у једном моменту око 10 - 11 увече било све празно, међутим ми смо и даље били у свлачионици.

Пикси истиче да многи играчи сада преувеличавају дешавања на Максимиру после три деценије. Каже, или су заборавили, или их води сензационализам па измишљају.

- Е сад, приче спасио нас овај, спасио нас овај, то су будалаштине. Када видим изјаве неких играча који су били ту, а причали су на ту тему, била је нека годишњица прошле године, ја намерно нисам хтео да се јављам на ту тему... људи су или заборавили, или сада хоће неку сензацију да направе по новинама, причали су будалаштине, а били су ту. Али мислим да их тај сензационализам води, па су почели мало да измишљају неке фикс идеје. Па било ово, било оно... Где, бре, било? Немојте да лупате глупости, људи! Ако већ причате, причајте како је било, каква је била истина, ништа друго - у даху је настављао Пикси.

Звонимир Бобан је остао један од симбола Максимирских догађаја када је напао полицајца Рефика Ахметовића. Ипак, после меча је имао гест који му Пикси памти, јер је ушао у свлачионицу Звезде да каже играчима београдског тима да ће са њима све бити у реду.

- Сећам се да је Бобан дошао у свлачионицу. Звоне је пола сата после свега ушао да се поздрави, рекао је "момци, биће све у реду, ово, оно", ја кажем "да, да, биће, видимо да ће бити феноменално". Шта да ти кажем, торба на рамену, каже биће све ок, кажем, "да да, видимо да ће бити"... А ми останемо до поноћи, гладни, ништа ниси јео, јер утакмица је требало да се одигра у четири - пет поподне. Десило се што се десило, то је историја, може да се види и на Јутјубу данас. Али да је било пријатно, није.

Звезда је опуштено дошла на Максимир јер је већ обезбедила титулу.

- Све у свему, ми смо већ обезбедили титулу, Динамо је био ту, често смо се смењивали на табели, први-други, први-други, и онда смо успели да се одлепимо. Они су негде изгубили утакмицу, а ми победили, па се знало и математички да ћемо бити прваци.

Описао је Пикси и само дешавање на терену пред бег Звездиних играча у свлачионицу из које после нису изашли до поноћи.

- Када смо били на загревању на терену и загревање је било негде близу шеснаестерца, ту смо били у кругу, јер сам ја знао да окупим играче у круг када је то истезање, па онда мало причамо. И у једном моменту ти гледаш и видиш да тамо ограда пада, видиш да људи прескачу и да улазе. Иза гола се све дешава и они крећу да трче ка терену. И у једном моменту покојни Шеки (Драгослав Шекуларац прим. аут.) је био ту и каже "види, бре, ово, шта се дешава".

- Ја гледам и када сам видео масу како већ креће да трчи ка терену, значи улази се, нема више контроле... ја у том моменту кажем играчима буквално "Пали", жаргонски, бриши одавде, биће хаос. У том моменту се сви играчи окрећу, били смо у неком полу-лежећем положају, у том моменту се окрећемо, и трчећим кораком скроз горе на другу страну до тунела. Ја сам већ видео да је терен преплављен људима, да почиње једна јурњава, застао сам мало испред тунела, да погледам, јер сам био на сигурном, јер нас ту више нико није дирао ту, али сам видео да се дешава један хаос, да се не зна ни зашто су ушли, видело се одмах да долази до прекида, ту нема утакмице више, то смо знали.

Слике нереда и туче играчи Звезде су видели тек сутрадан, јер су били закључани до поноћи. Једва су дочекали да изађу из Хрватске, да могу да стану на пумпу да купе неке сендвиче и утоле глад.

- Онда силазим низ оне степенице, улазим у свлачионицу и ту остајемо до поноћи. А ово кад неки играч каже "Шеки је ово, па овај играч оно", то није тачно, то се измишља мало, ово је истина што вам кажем. Али није било пријатно. Ми нисмо видели те слике, то смо тек после видели шта се издешавало, јер смо били закључани у свлачионици. Али је и лепо било од Бобана што је дошао у свлачионицу, као капитен је дошао да нас поздрави и да каже биће све ок, немојте да бринете, на сигурном сте". Ето, тога се сећам. Али смо били гладни... Значи, не знам где смо стали, нека пумпа кад смо изашли из Хрватске, да се купе неки сендвичи. Мука нам је била.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)