КОПЉЕ ЛЕТИ НАЈДАЉЕ НА СВЕТУ Млада атлетичарка Адриана Вилагош справу хитнула чак 60,46 метара

Novosti online

07. 05. 2021. у 19:00

КАДА је, због још актуелне епидемиолошке ситуације, неизвесно одржавање јуниорских такмичења, Адриана Вилагош (18) из Малог Иђоша, 600-грамско копље баца у сениорској конкуренцији, надмећући се са доста старијим такмичаркама.

КОПЉЕ ЛЕТИ НАЈДАЉЕ  НА СВЕТУ Млада атлетичарка Адриана Вилагош справу хитнула чак 60,46 метара

ФОТО: Приватна архива

Али и ту је међу најбољима. Тренутно се у Сплиту припрема за Европски куп за млађе сениорке, који ће се одржати сутра, и вредно се труди да одмери снаге са најбољим такмичаркама.

- Још је млађа јуниорка, али пошто је за њен узраст отказано Европско првенство, а има добар резултат, одлучиле смо да се опроба на такмичењу за старији узраст - каже Ђерђи Вилагош, мајка и тренер једне од најталентованијих атлетичарки које стасавају у нашој земљи.

Адриана је ове године учествовала на два Зимска купа, на једном за јуниорке бацала је 500-грамско, а на другом, свом првом сениорском такмичењу 600-грамско копље. На Пролећном атлетском митингу у Сремској Митровици бацала је 600-грамско и са даљином 60,46 метара поставила је нови државни рекорд за јуниорски узраст. На недавно одржаном Васкршњем митингу у Сплиту за млађе јуниорке бацала  је копље од 500 грама и хицем од 65,47 метара поставила свој нови лични рекорд.

- Са 60,46 метара Адриана је прва на светској ранг--листи за 600-грамско копље, а са убедљивих осам метара води и на листи девојчица које бацају сто грама лакше копље - поносно ће мајка, која је завршила школу за тренере да би тренирала талентовану девојчицу.

- Веома је задовољна постигнутим резултатима. Целе прошле године је вредно тренирала, иако је све било неизвесно, до последњег тренутка нисмо знали да ли ће се неко такмичење одржати. Отказано је и ЕП и Балканијада за млађе јуниорке, које је чекала чак четири године, јер је имала сјајан резултат, са 12 метара је водила на светској ранг-листи, али није имала довољно година да се такмичи. То јој је баш тешко пало. Зато се сада више окренула тежој и захтевнијој справи да би се, док се ситуација са короном не смири, такмичила тамо где се пружи прилика.

ОДЛИЧНА УЧЕНИЦА

И ПОРЕД тренинга, Адриана је одлична ученица трећег разреда Гимназије "Доситеј Обрадовић" у Бачкој Тополи и током целе године у дневнику има уписану само једну четворку.

- Засада је сјајна, али видећемо како ће касније ускладити професионални спорт и школовање. Сигурно ће бити доста одрицања, неће бити лако, али то је живот спортисте - јасна је мајка.

Без обзира на то за које надметање се припрема, Адриана шест пута недељно предано тренира на фудбалском терену у Малом Иђошу, који је захваљујући Атлетском савезу Србије добио ново залетиште за копље, које је међу најбољим у земљи. Није ни налик оном пуном рупа и неравнина, какво је било када је на њему Адриана направила своје прве велике хице.

Иако су услови добри, одгајати врхунског спортисту у Србији је и те како захтевно.

- Ова и прошла година су посебно тешке, јер је све било неизвесно, школа је била онлајн, тренинзи у затвореном су били забрањивани... Тешко је у таквим условима одржати мотивацију када се за нешто спрема и то се у последњем тренутку одложи. То је прилично разочаравајуће за њу - искрено прича Ђерђи.

- Уз то, копље за такмичење кошта од 800 до 1.000 евра, то добије од АС Србије. Али то се користи само за такмичење, може да се искриви, да погрешно падне, а правила су таква да било ко од такмичара може да баца копље које смо ми пријавили. Примера ради, недељу дана пошто је добила копље од Општине Мали Иђош на загревању га је узела друга девојчица која га није добро бацила, па је следећа својим копљем направила рупу на њему. Адриана има два копља за такмичења, остала лошија користи за тренинг.

МАЛИ ИЂОШ РАСАДНИК ТАЛЕНАТА

УЗ Адриану, Ђерђи тренира још 12 девојчица које су, такође, веома талентоване.

- На Зимском првенству смо освојиле чак девет медаља. Било би и више деце, јер имамо залетиште за скок удаљ, али не могу сама да постигнем да их тренирам, нарочито сада када је број деце на тренингу лимитиран. Да имам помоћ сигурно бисмо могли и клуб да оснујемо, овако смо регистровани у АК Сента - додаје Вилагошева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)