ДИНАМОВА СРАМНА ПРОСЛАВА: Туђман и Мамић лажирали историју хрватског фудбала

Новости онлине

27. 04. 2021. у 09:45

НАЈТРОФЕЈНИЈИ фудбалски клуб у Хрватској имао је у понедељак свој велики јубилеј - Динамо Загреб је прославио 110 година свог постојања.

ДИНАМОВА СРАМНА ПРОСЛАВА: Туђман и Мамић лажирали историју хрватског фудбала

Фото: ЕПА

Али да ли је то баш тако? Да ли су њихове тврдње тачне и да ли у том самом клубу уопште знају како гласи њихова историја?

Наиме, Динамо Загреб тврди да је 26. априла прославио 110. рођендан од оснивања клуба. Осим што ствари нису ни изблиза тако једноставне.

Динамо је током своје историје чак пет пута мењао име, а небројено пута и верзију своје историје клуба. Самим тим, "мењао" и се датум оснивања...

И док Динамо ове 2021. слави 110. рођендан, давне 1998. су, некако, славили 95. годишњицу, тврди тамошњи "Индекс". Већ 2001. године славили су 90. рођендан, а 2005. тек 60. рођендан. Са доласком Здравка Мамића на чело клуба, 2011. године Динамо прославља стогодишњицу постојања.

Шта се ту онда заиста дешавало и шта је истина?

Фото архива ВН

 

Ногометни клуб Динамо, заправо, основан је 9. јуна 1945. година од стране комунистичких власти, као фудбалска секција Фискултурног друштва Динамо.

Комунистичка власт је 1945. декретом укинула најпопуларније предратне загребачке клубове Грађански, ХАШК и Конкордију, баш онако како је то у Београду учинила са БСК-ом и Југославијом.

Основан је НК Динамо, клуб који ће своја "историјска лутања" наставити са распадом Југославије. Од 1991. до 1993. Динамо постаје ХАШК Грађански, покушавајући да се наслони на предратне клубове.

На жељу председника државе Фрање Туђмана, 1993. клуб се назива Кроација, да би од 2000. после протеста навијача било повраћено НК Динамо.

Папа Војтила и Фрањо Туђман / Фото ЕПА

 

Доласком браће Мамић у клуб, Динамо 2011. постаје ГНК Динамо, са префиксом Грађански у називу и поново "преузима" историју предратног клуба Грађански као своју.

Њихов данашњи грб неодољиво подсећа на онај који је Грађански користи у Краљевини Југославији, а судећи по писању тамошњих медија, изгледа да ни хрватска фудбалска јавност не може да се договори о томе како заиста гласи историја Динама...

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)