СРБИЈА БЛИЗУ ФАМОЗНОГ 15. МЕСТА НА УЕФА РАНГ-ЛИСТИ: Два тима у ЛШ од 2023. године?

М. Б.

16. 04. 2021. у 21:51

СЛАВИЈА из Прага и Динамо из Загреба нису успели да направе сензације у четвртфиналу ЛЕ и елиминишу Арсенал, односно Виљареал, а такав расплет изузетно погодује српским клубовима. О чему се ради?

СРБИЈА БЛИЗУ ФАМОЗНОГ 15. МЕСТА НА УЕФА РАНГ-ЛИСТИ: Два тима у ЛШ од 2023. године?

FOTO: M. Vukadinović

Елиминација чешког и хрватског клуба, уз чињеницу да нису успели додатно да побољшају коефицијенте, довела је до скока Србије са 19. на 16. место УЕФА ранг-листе, што аутоматски значи да ће шампион наше земље квалификације овог лета почети од другог кола.

И не само то, оно што је много важније за клупски фудбал у овој земљи, скок на УЕФА ранг-листи за три места би врло лако могао Србији да донесе померање за још једно, на фамозно 15. место. У том случају у сезони 2023/2024. Србија би имала два представника у Лиги шампиона, једног у Лиги Европе и два у Конференцијској лиги.

Да шанса није било каква и да је сасвим реална показује податак да се уочи старта нове европске сезоне бришу резултати из сезоне 2016/2017, која је најблаже речено била лоша за српски клупски фудбал. Освојено је свега 2.875 бодова, што је гледано у односу на претходну када је Црвена звезда презимила у Европи изузетно мало - 5.500.

Уколико би Србија успела коначно да се докопа 15. места које је до сада било само неостварени сан шампион би квалификације почињао од другог кола квалификација Лиге шампиона на "стази првака" док би другопласирани клуб из Суперлиге почињао квалификације у истој рунди такмичења, али из "стазе лигаша". Највећи ривали за то "златно место" на ранг-листи европске куће фудбала и у новој сезони ће бити Кипрани, Данци, Чеси, Хрвати и Швајцарци.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)