СРПСКИ ФУДБАЛ У БЛАТУ: Фудбалски савез Србије и државни органи покрећу лов на преваранте после дописа из УЕФА

Н. ИЉУКИЋ

13. 04. 2021. у 09:54

ОНО што цела Србија и свет виде из авиона, у наше поштанско сандуче је морало да стигне из Ниона! Европска фудбалска унија је поново на адресу Фудбалског савеза Србије послала доказе о намештању резултата најмање двеју утакмица у нашем фудбалу. Засад је непознато да ли се ради о мечевима Суперлиге или Прве лиге Србије, али се зна да је УЕФА дошла до информација, али и доказа, о сумњивим утакмицама. Сада су на потезу ФСС и полиција...

СРПСКИ ФУДБАЛ У БЛАТУ: Фудбалски савез Србије и државни органи покрећу лов на преваранте после дописа из УЕФА

ФОТО: Новости

Посебно одељење за праћење нерегуларности, које годинама ради у седишту УЕФА, ажурно прати сумњива дешавања у светским кладионицама. И пошто је модерно доба омогућило да се у истој секунди, дакле онлајн, виде и сумњиве уплате и исходи одређених мечева од Рта добре наде до Исланда, или у српском случају, од Врања до Суботице, УЕФА је схватила да су у марту ове године у Србији одигране најмање две утакмице које су, готово извесно, биле намештене!

А одређена група људи је, знајући за договорени исход тих мечева, углавном у азијским кладионицама дебело наплатила свој префињени осећај за превару!

ПОД ЛУПОМ

У СРПСКИМ медијима, према незваничним изворима, помиње се неколико мечева, који би могли да буду под лупом.

СУПЕРЛИГА
21. коло
Рад - Радник 2:0 (1:0)
Нови Пазар - Пролетер 5:0 (3:0)
ПРВА ЛИГА
20. коло
Железничар - Борац 1:0 (1:0)
23. коло
Трајал - Јагодина 3:0 (1:0)

Комплетна документација о сумњивим утакмицама и драгоцени детаљи досатављени су истражним органима у нашем фудбалу. Истрагу о новом скандалу водиће официр за интегритет такмичења у ФСС Светислав Ђуровић. Овај човек ће уз помоћ МУП Србије, са члановима Дисциплинске комиције ФСС имати тежак задатак да прибави информације, сведоке, а можда и да дође до актера сумњивих мечева, који су можда одједном расположени да причају о сценарију по којем су сумњиви мечеви заиста и намештени. Укратко: почиње лов на домаће фудбалске преваранте!

Мисија прибављања "заштићених сведока" готово да је немогућа, познајући својеврсну "омерту" или завет ћутања у српском фудбалу, и тај сценарио можда у старту отпада као пут у доказивању нечије кривице. Следећи корак у истрази је да се погледају комплетни видео-снимци сумњивих утакмица и да се накнадно саслушају службена лица са ових догађаја. Делегат, главни арбитар и двојица његових помоћника су врло драгоцени саговорници и у процесу саслушања они би требало да се "накнадно присете" да ли су пре, за време или после меча приметили или чули било шта сумњиво, што може да послужи као доказ о договору играча или руководилаца два тима, да се по налогу превараната кладионичара дође до великих износа исплата за намештену утакмицу.

ИЗБАЦИВАЊЕ ИЗ ЛИГЕ НАЈТЕЖА КАЗНА

ДОПУЊЕНИ Дисциплински правилник ФСС из новембра 2019. године јасно наводи какве су казне предвиђене за оне за које се докаже да су намештали мечеве по Србији.

- Уколико се установи да је један или више фудбалера учествовало у нерегуларности утакмице или такмичења, казниће се забраном играња од шест месеци до две године, клуб одузимањем од шест до 30 бода или слањем у најмање један ранг такмичења ниже, у случају поновљеног дела.

У ФСС последњих недеља имају много више проблема него што је могао да им пожели и најгори непријатељ. Од сумњи у криминални ангажман, до оставке председника Славише Кокезе, преко откривања тона "прљавог веша" око ангажовања бројних људи сумњивог морала и квалитета у администрацији ФСС, па све до најновијих пријава о намештању утакмица. Све ово је снашло фудбалску организацију која је деценијама уназад широм Европе и света под сумњом да се под њеним патронатом играју нерегуларна првенства на свим могућим нивоима: од "бетон" до Суперлиге Србије!

"ИЗ ДВОЈКЕ У КЕЦА" - 10 БОДОВА

У СРБИЈИ су недавно кажњена два клуба Прве лиге због намештања. У октобру 2019. Дисциплинска комисија ФСС одузела је по десет бодова Смедереву и Кабелу јер је доказано да су договорили резултат утакмице које су играли. Кладионичарским речником, наместили су да се меч заврши "из двојке у кеца". Кабел је као гост на полувремену водио са 1:0, да би на крају славио домаћин са 2:1. Такви преокрети, односно прелази најплаћенији су када се прогнозирају на кладионицама. Уз одузимање бодова, Кабел је кажњен новчано три милиона динара, а Смедерево са два.

Пре тога, због сличних радњи кажњени су и Пролетер (2,5 милиона динара), Синђелић (два милиона) и Динамо Врање (1,5).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)