ЕВО КАКО СЕ НАМЕШТАЈУ УТАКМИЦЕ: Бивши тренер Обилића и фудбалски судија све објаснили!

Танјуг

12. 04. 2021. у 12:05

ДОК држава не одлучи да "очисти" фудбал, као што се "чисти" од криминала и наркодилера, тешко да то Фудбалски савез Србије (ФСС) и фудбалски органи могу да реше“, изјавио је дугогодишњи фудбалски тренер Драган Окука, гостујући у емисији Уранак на телевизији К1.

ЕВО КАКО СЕ НАМЕШТАЈУ УТАКМИЦЕ: Бивши тренер Обилића и фудбалски судија све објаснили!

Фото: Н. Параушић

Окука и некадашњи фудбалски судија Раде Ђуровић говорили су на актуелну тему о намештеним утакмицама у српском фудбалу, након што је из ФС С потврђено да је из УЕФА стигао допис о могућим нерегуларностима на две утакмице домаћег такмичења.

"Направили смо сјајне резултате доласком Драгана Стојковића Пиксија на место селектора, али о томе нико у Европи не прича. У центру пажње смо по намештеним утакмицама, а тврдим да то нико не може да докаже без подршке државе“, рекао је Окука истакавши да се у Србији намештени мечеви играју више од 30 године и да то сви знају.

Председник Синдиката професионалних фудбалера „Независност“ Мирко Поледица навео је да су као сумњиве утакмице означени мечеви Прве лиге Железничар Панчево - Борац и Трајал – Јагодина.

Ђуровић је рекао да то није нови модел понашања у српском фудбалу и да се против тога борио још давне 2008. године, када је био на месту председника Фудбалског савеза Београда:

"Тада је на мене кренула лавина. Покушао сам да спречим лажирања и намештања, јер их је било колико желите. Јавно сам тада изјавио да је од 120 утакмица у једној сезони, у Српској лиги Београд, чак 80 утакмица било намештено. Покушавали смо да упозоримо јавност, све поткерпимо и видео снимцима, али онда су ме натерали да се повучем из фудбала“, објаснио је Ђуровић и потом се осврнуо на случај арбитра Срђана Обрадовића, који је због злоупотребе службеног положаја на утакмици између Спартака из Суботице и Радничког из Ниша првостепено осуђен на 15 месеци затвора и 10 година забране обављања функција у фудбалу:

„Морам да признам да сам био изненађен када сам чуо да је тај судија био ангажован од стране ФС С као учитељ младим арбитрима. То је оно што поспешује судије и на неки начин им даје гаранције и сигурност да опуштено учествују у тим режираним утакмицама“.

Фото: Н.Скендерија

 

Ђуровић је истакао да се у овим случајевима ФС С крије иза државе, али да никако не може да буде амнестиран од одговорности.

"Судије од најнижих лига чине уступке и тако се, условно речено задужују, да би напредовали у виши ранг. Арбитри који су били послушници напредују на листама. То и саме судије кажу, најчешће и јавно, али кад нестану са сцене, а неки и не смеју ни кад заврше са суђењем, јер их чека пут спортског радника, судије посматрача итд“, каже Ђуровић и наглашава да је то прави ланац уцена и додаје:

"ФСС данас регрутује у 90 одсто случајева људе који су директно заинтересовани. Нема ту ни жеље, а и страх је присутан. Зато и имамо проблем, јер имамо људе који немају морални кредибилитет, а храбрости још мање“, констатовао је Ђуровић.

Према Окукином мишљењу, намештени фудбалски мечеви су карактеристични у слабијим лигама, где појединци одлучују о стаусу играча и тренера, који имају мала примања.

Зато је по његовим речима наша лига као нацртана за те ствари.

Потом је навео пример из Пољске где је као тренер Легије радио од 2001. до 2004.

„Избила је велика афера, где су три, четири клуба избацили у најнижи ранг такмичења. Шест седам тренера је доживотно кажњено, као и 50 фудбалера, 10 судија, 20 представника клубова. То је био процес који је трајао три године. Држава је тако очистила фудбал. Било је ригорозно. После тога, ТВ права за пољску лигу је купио француски Канал +, јер је постала поштена лига. ТВ права за Суперлигу нико неће да узме, јер није поштена“.

Као евентуално решење за проблем намештања фудбалских утакмици у Србији, Окука је поново навео пример из Пољске.

"На једној уткамици у Пољској се испоставило да је режирана. Све је пратила полиција и тужилаштво. Комплетно су затворили оба тима. Стигао је налог тужилаштва, били су три недеље у притвору, сви играчи и тренери. За 15 дана се сазнала истина, све су испричали. Тада је почело клупко да се одмотава“.

Ђуровић цео случај посматра из мало другачије визуре.

"Све ово у великој мери утиче на углед нашег фудбала. Већ одавно као фудбалска нација клизимо све дубље и дубље. Мислили смо да смо дотакли дно, кад оно живи песак“, каже Ђуровић и поручује:

"Ово је и мало чудно, јер се поклапа и са неким другим дешавањима, аферама, оставком председника ФС С. Никоме то није у интересу. У Словенији већ Чеферина као председника УЕФА, за кога је означено да је у добрим односима са представницима ФС С, позивају да поднесе оставку, као морални чин. Али, то су притисци са других страна“, закључио је Ђуровић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)