ПРОЦУРЕО СПИСАК СУМЊИВИХ МЕЧЕВА У СУПЕРЛИГИ: УЕФА пријавила шест утакмица због намештања у српском фудбалу

Новости онлине

12. 04. 2021. у 08:03

УЕФА је обавестила Фудбалски савез Србије (ФСС) да има сумње да су две утакмице Суперлиге намештене током марта, док лист "Данас" у броју од понедељка преноси сазнања да их је у последњих пет кола било чак шест!

ПРОЦУРЕО СПИСАК СУМЊИВИХ МЕЧЕВА У СУПЕРЛИГИ:  УЕФА пријавила шест утакмица због намештања у српском фудбалу

ФОТО: М. Вукадиновић

Додаје се да је то урађено због зараде на кладионичарским уплатама или због уобичајеног поклањања бодова по систему "три за три".

Они су објавили и списак утакмица за које имају информације да УЕФА сумња у њих, а то су следећи мечеви:

Младост - Златибор 0:2 (3. март, 25. коло)

Мачва - Пролетер 3:1 (7. март, 26. коло)
Рад - Радник 2:0 (21. март, 28. коло)
Нови Пазар - Пролетер 5:0 (21. март, 28. коло)
Младост - Раднички Ниш 4:1 (2. април, 29. коло)
Рад - Војводина 2:0 (7. април, 30. коло)

Ипак, то што УЕФА пријави сумњу за неку утакмицу, то не значи и да је одмах у питању намештаљка. О томе је раније говорио и Славиша Кокеза, сада већ бивши председник ФСС, за чије владавине су кажњени Смедерево и Кабел, а пооштрене су казнекако то некоме не би пало на памет.

"Има пријава из УЕФА које дођу, а потпуно су неутемељене. Ево, рећи ћу вам конкретно. Дошла је пријава за утакмицу Војводина - Младост Лучани, да је договорено да победи Војводина и да ће бити три гола на мечу. А завршено је победом Лучана са 1:0. И како да покренемо поступак, на основу чега? Има доста таквих, нелогичних ситуација. Позитивна ствар је да смо у склопу канеларије официра за интегиртет такмичења формирали једну комисију од десет чланова, ту су и припадници службе, и људи запослени у ФСС на пољу безбедности. И они су добили налог да делују превентивно. Шта то значи? Имамо ситуације да официр за безбедност Иван Петрић и његове колеге из комисије обилазе стадионе широм Србије, уђу пре почетка у свлачинице обе екипе, као и судијску, и упозоре све чиниоце да воде рачуна о интегритету такмичења, да је утакмица под посебним надзором".

"Покушавамо да превентивно делујемо и спречимо мешетарење. Мислим да смо у великој мери успели. У досадашњем току такмичења, ове сезоне, дакле скоро 350 утакмица, имамо укупно три пријаве. Једну смо санкционисали, две су се испоставиле као неутемељене. Процентуално значајно мање него у претходним сезонама. Мање од један одсто је тај проценат, то је можда и један од најбољих процената у Европи. Мислим да је та превентива доста помогла", причао је Кокеза на крају 2019.

(Мондо/Данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)