КАЗНЕ ЗА НАМЕШТАЊЕ МЕЧЕВА У СРБИЈИ: Избацивање из лиге, 10 милиона и чак 30 одузетих бодова!

Novosti online

11. 04. 2021. у 13:12

ФУДБАЛСКИ савез Србије је потврдио да је добио документацију везану за намештање две утакмице одигране у домаћим такмичењима.

КАЗНЕ ЗА НАМЕШТАЊЕ МЕЧЕВА У СРБИЈИ: Избацивање из лиге, 10 милиона и чак 30 одузетих бодова!

ФОТО: Депоситпхотос

Обимна документација везана за ове мечеве има неколико врста доказа, од праћења сумњивих уплата у кладионицама, до анализе учинка играча на мечу. 

Но, завиримо у правилник, шта тамо пише? 

У члану 80 правилника стоји да  фудбалски радник, клуб, судија, или неки други учесник на утакмици или такмичењу, који "захтева или учествује у нерегуларности", односно "стимушиле друге" на активности којима се крше прописи фудбалске игре, или правила такмичења у вези са регуларношћу, укључујићи и покушај учешћа казниће се на следећи начин:

- Играч ­забраном играња од 6 месеци до 2 године;

- фудбалски радник, судија или други учесник на утакмици или такмичењу ­ забраном вршења функције од 1 до 2 године или забраном вршења било какве активности у вези са фудбалом;
- клуб одузимањем до 30 бодова или казном до 30 негативних бодова,
- клуб враћањем у два ранга нижи степен такмичења или враћањем у најнижи степен такмичења, а у тежем или поновљеном случају искључењем из будућих такмичења током једне или две такмичарске сезоне;

Док је у члану 83 који се односи на достављене информације надлежних органа УЕФА, видећете да уколико ово тело достави писану информацију ФС Србије да су клуб и фудбалски радници "својим чињењем или нечињењем угрозили или повредили интегритет фудбалских утакмица или такмичења", казниће се на следећи начин:

- клуб - новчаном казном од 1.000.000,00 (милион) до 10.000.000,00 (десет милиона) динара, или одузимањем 6 до 15 бодова, или казном од 6 до 15 негативних бодова за добијање прве информације од УЕФА. У зависности од свих околности конкретног случаја, орган који изриче казну може кумулативно да изрекне новчану казну не мању од 1.000.000,00 (милион динара), заједно са казном одузимања бодова не мањом од 6 бодова, односно 6 негативних бодова.

- клуб - одузимањем од 6 до 30 бодова, или казном од 6 до 30 негативних бодова, за добијање друге информације од УЕФА,

- клуб - дисквалификацијом у најмање један ранг такмичења ниже у односу на такмичење у којем је био учесник у време извршења дисциплинског прекршаја из овог члана Правилника;

-фудбалски радници ­ - забраном вршења било какве активности која је у вези са фудбалом у трајању до годину дана, за добијање прве информације од УЕФА;

- фудбалски радници -­ забраном вршења било какве активности која је у вези са фудбалом у трајању од годину до две године, за добијање друге и сваке наредне информације од УЕФА.

(МОНДО) 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Wertz

11.04.2021. 13:36

Лепо, лепо... Клуб који у Србији КУПИ место у највишем степену такмичења (и то не само једанпут!), или га ФСС тамо упути административним путем "у интересу фудбала", кажњава се евентуално забраном продаје семенки на трибинама током првог полувремена прве наредне пријатељске утакмице. Са друге стране, најсиромашнији клубови из 5. или 6. степена такмичења драконски се кажњавају због "нагомиланих дугова" у укупном износу од неколико стотина евра, и буквално се ТРАЈНО ГАСЕ захваљујући "доследној примени мера" од стране ФСС... И тако већ деценијама уназад.