ПЛЕЈ-ОФ СА ОСАМ ТИМОВА: Милија Војиновић о плановима АБА лиге за ову и наредне сезоне

В. Прерадовић

05. 04. 2021. у 22:01

РЕГИОНАЛНО такмичење засада одолева честим ударима вирусне пандемије у сезони која би и без сенке короне била веома изазовна.

ПЛЕЈ-ОФ СА ОСАМ ТИМОВА:  Милија Војиновић о плановима АБА лиге за ову и наредне сезоне

Фото: Н.Параушић

Пре свега због промене организационе структуре и редовним варницама међу клубовима као носиоцима власничких права. Према сазнањима "Новости", у плану су и неке промене у такмичарском делу, о чему, између осталог, разговарамо са спортским директором АБА лиге, Милијом Војиновићем.

Једна од њих је повећање плеј-оф учесника са четири на осам тимова од идуће сезоне.

- Предложићемо клубовима ту опцију и, уколико буде усвојено, догодине у ово време играо би се плеј-оф са осам тимова. О томе смо већ разговарали пред почетак ове сезоне, али нам се није отварао простор због згуснутог календара, имајући у виду и квалификационе турнире за Олимпијске игре. За лигу која броји 14 клубова, а тако ће бити до сезоне 2024/2025., било би пожељно да се игра плеј-оф са првих осам. Такав је случај у 2. АБА лиги.

Такмичење би трајало нешто дуже, али не толико да угрози активности клубова и националних лига.

- Постоји опција да раније почнемо сезону, АБА лига би трајала дуже оквирно седам дана, можда мало више имајући у виду да наши клубови играју у европским такмичењима и домаћим лигама. Није то баш лако пројектовати, али сам мишљења да би било пожељно играти плеј-оф са осам учесника.

Због проблема са короном накупило се десет заосталих утакмица из претходних кола.

- Напоменуо бих да смо ове сезоне до сада одиграли 143 утакмице, свака одиграна у времену актуелне пандемије је једна мала победа. Током сезоне имали смо 26 одложених мечева, већину смо одиграли. Заказани су сви термини одложених десет утакмица, само чекамо сатницу за оне које се играју 18. и 20. априла. Померићемо последње коло, неће бити одиграно док се не одиграју све заостале утакмице. То је већ усаглашено са клубовима. Последње коло биће заказано у складу са програмском шемом и продукцијским могућностима ТВ Арена спорт, која нам максимално излази у сусрет да би сви мечеви ишли у директним преносима. Ако буде потребно, све или поједине утакмице последњег 26. кола играће се у исто време, у случају да су њихови исходи повезани са коначним пласманом.

Намеће се дилема да ли ће се АБА лига уклопити у оквир првобитног календара.

- Незахвално је прогнозирати, јер живимо у времену које је непредвидиво. Пратимо календаре других такмичења и потрудићемо се да завршимо лигу у предвиђеном року, једино што се то последње коло помера за пет до седам дана.

Појављују и сумње да клубови злоупотребљавају ковид-протоколе и поједине утакмице одлажу према својим потребама.

- Клубови су поступали по налазима својих епидемиолога, не верујем да су манипулисали са здрављем, и не размишљам у том правцу. За сваку одложену утакмицу достављали су нам уредну документацију, позитивне PCR тестове и одлуку епидемиолога. Због могућности ширења заразе, клубови су на одређени период обустављали све активности. Времена су таква да је немогуће било шта предвидети, у неизвесности смо од утакмице до утакмице. Могу да кажем да смо били доследни, од прве до последње одложене утакмице примењиван је исти принцип увек водећи рачуна о здрављу актера - констатује Војиновић.

ИМАЋЕМО ПРЕДСТАВНИКА У ЕВРОЛИГИ

ПО актима Евролиге, АБА лига има приоритет у додели једне од "вајлд" карти за учешће у елитном такмичењу. Формулација је таква да не гарантује место, па се сваке године у ово време поставља питање да ли ће регионални шампион играти догодине у Евролиги.

- Према важећим правилницима Евролиге, шампион АБА лиге има приоритет приликом доделе специјалне позивнице. То важи и за наредну сезону 2021/2022. АБА лига је једина лига која има такав приоритет у целој Европи. Сходно томе, мислим да нема разлога за бригу и да ће АБА лига и наредне сезоне имати свог представника у Евролиги - уверен је Војиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)