ПИКСИ КАО ЛОТАР! Ивица Илијев: То је шампионски нерв, кад увек тражиш више

М. БЛАЖИЋ

28. 03. 2021. у 20:45

МИНУС од два гола на полувремену против актуелног шампиона Европе није проблем. Суштински јесте, међутим, када на клупи имате човека којем је та игра у малом прсту, са фудбалским стажом од преко 40 година у разним улогама, онда то није велика препрека.

ПИКСИ КАО ЛОТАР! Ивица Илијев: То је шампионски нерв, кад увек тражиш више

FOTO: M. Vukadinović

Промена система и пун погодак са изменама донели су у наставку неку другачију, бржу, полетнију и надахнутију Србију, па Ивица Илиев у разговору, за "Новости", тврди да би све ново и пре свега лепо, везано за национални тим у првих 180 минута квалификација за СП у Катару, требало приписати човеку кога је окарактерисао као "диригента".

- Приметно је да је стигла нека нова енергија, не знам тачно све разлоге, али немам дилему да је један од најзначајнијих, ако не и најзначајнији разлог за то - Пикси. Он је највећи српски играч свих времена, шампион, победник и то се све на прави начин преноси на играче.

РОНАЛДО У ПАДУ

РЕАКЦИЈА Кристијана Роналда после поништеног гола у трећем минуту надокнаде за Илиева није у потпуности неочекивана.

- Њему се много тога лошег издешавало са Јувентусом ове сезоне, све му се скупљало, под великим је притиском. Евидентно је и неминовно да му је каријера у паду са 36 година, иако он сигурно планира да игра још пет година. Надам се само да овај његов потез неће прихватити многи други.

Мислим да је после прве две утакмице, посебно након ове против Португалије, јасно да Србија има врхунског диригента чији оркестар може врло добро да свира под његовом палицом - "исцртао" је портрет новог селектора у неколико реченица Илиев.

Пиксијев рецепт, по речима некадашњег спортског директора Партизана, није нешто што може свако да примени.

- У ставу играча, у њиховој игри се види да га сви играчи поштују. Фудбалери генерално мисле да су богомдани, али када се величина каква је Пикси појави у свлачионици, онда је и нормално да се они спусте на земљу. Све су то велики играчи и то није ништа што је спорно, само је потпуно другачије када у свлачионици имају човека кога поштују сви у свету фудбала.

Новина у односу на блиску, па чак и даљу прошлост када је у питању национални тим је став селектора, који после ремија са прваком Европе није у потпуности задовољан резултатом.

- Е, управо је то тај шампионски нерв који сам помињао. Сећам се нашег гостовања Реалу из Мадрида када смо поражени 1:0 и знам да смо ми играчи били задовољни што нисмо изгубили убедљиво, а Матеус нас је гледао у чуду и објашњавао да никад не можеш бити задовољан ако не победиш, без обзира на снагу противника. То се види и из Пиксијеве изјаве после утакмице, по томе што је рекао умногоме ме подсетио на славног Немца.

Оно што навијаче у Србији брине, имајући у виду бројна искуства од раније, је да већ у Азербејџану не дође до опуштања.

- Мислим да не постоји шанса да се тако нешто догоди, неће им селектор то дозволити, сигуран сам. Да на Светско првенство иду две првопласиране селекције можда би тако нешто и могло да се догоди. Овако сам убеђен да нећемо просипати бодове у такозваним малим утакмицама. Верујем да ћемо отићи у Катар, искрено верујем - закључио је Илиев.

ВАНСЕРИЈСКИ МИТРОВИЋ

РЕКОРД Александра Митровића је један од главних утисака Илиева са суботњег меча.

- Постићи такав голгетерски резултат са само 26 година је нешто вансеријско. Верујем да ће до краја репрезентативне каријере постати владар свих статистика, јер се код њега увек и у свакој ситуацији види тај набој, глад. Велике похвале заслужује и Влаховић који би у перспективи могао до тог нивоа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)