"МУНГОСИ" И "НОВОСТИ" ОДИГРАЛИ НАЈЛЕПШУ УТАКМИЦУ: Срећа и радост испред победе (ФОТО)

Шћепан Маровић

27. 02. 2021. у 20:36

ОВИМ догађајем хтели смо да деци са посебним потребама покажемо да нису сама, да могу равноправно да учествују у свакодневним активностима.

МУНГОСИ И НОВОСТИ ОДИГРАЛИ НАЈЛЕПШУ УТАКМИЦУ: Срећа и радост испред победе (ФОТО)

ФОТО: В. Данилов

Циљ којем тежимо јесте да се обезбеди окружење које они реално не могу да имају стално, у континуитету. Нисмо их раздвајали по проблемима које имају, већ су сви заједно чланови једне велике породице. Суштина је да сви они буду срећни, да уживају у тренутку, јер наше мало - њима је много. Велико хвала и екипи "Новости" што је уприличила ову дивну манифестацију.

СЈАЈНА ИГРА ЗВЕЗДЕ

Аца Ковачевић/ФОТО: В. Данилов

- СИГУРНО да је игра Црвене звезде против Милана велики успех за српски фудбал, имаући у виду све услове и буџете ове две екипе - каже Аца Ковачевић. - Знајући све околности, за мене је овај резултат раван финалу Лиге шампиона. Дејан Станковић је урадио добар посао, направио је компактну групу која не преза ни од кога и на томе му треба честитати.

Овако, за наш лист, прича Аца Ковачевић, прослављени селектор футсал репрезентације Србије, који је данас у "Корн" балону на Вождовцу организовао утакмицу особа са сметњама у развоју и инвалиди тетом са екипом портала "Новости". Резултат меча, наравно, био је потпуно у другом плану, а превладало је дружење и добра атмосфера међу учесницима ове хуманитарне манифестације.

Момци из редова нашег листа показали су знање и фудбалску вештину, а секција у оквиру Клуба малог фудбала Мунгоси велико пожртвовање и борбу на терену. Једнима и другима - чиста десетка.

ПОСЛЕ заједничке фотографије и срдачних поздрава свих учесника ове приредбе, утакмица је могла да почне. Организатор овог догађаја Аца Ковачевић такође се дохватио лопте и показао делић онога шта уме на "петопарцу".

- Програм подршке деци и старијима ометеним у развоју покренули смо пре 11 година, а пројекат и даље успешно траје захваљујући ентузијазму и упорности свих нас - истиче легендарни тренер. - Радимо два пута недељно са њима у балону "Корн", где имамо обезбеђене термине. Не треба много средстава да би се ово остварило, потребна је само добра воља. Док није било пандемије вируса корона, водили смо их и на такмичење у Сарајево, где су организоване "Игре Оазе" на једном озбиљном нивоу. Често нам долазе и гости из Македоније и Хрватске, а идеја је да се у свакој од земаља бивше републике организују слична надметања, да се направи регионални покрет.

НЕЗАБОРАВНО Заједничка фотографија учесника утакмице која је измамила осмехе/ФОТО: В. Данилов

ИНКЛУЗИЈА и омогућавање нормалног начина живота постулати су којима се води ова група ентузијаста. На данашњем догађају, који је почео тачно у подне, поред запослених у нашем листу, било је и 35 људи са инвалидитетом и сметњама у развоју од 9 до 50 година, који су равномерно учествовали у мечу.

- Ове активности организујемо првенствено због њихове социјализације и интеграције у друштво и спровођење инклузије - истиче Бојана Милићевић, доктор спорта и физичког

васпитања, ангажована у КМФ Мунгоси. - Идеја је да људима са сметњама у развоју дамо могућност да равномерно учествују и имају адекватне услове као типична популација. Већина деце пре доласка код нас није била самостална, али су радом са нама стекла одређене навике, почела самостално да се крећу. Такође, свима организујемо рођенданске
журке и приредбе, да им једноставно покажемо да нису сами.

ПОКЛОН - "ОД МОНТЕВИДЕА ДО МОСКВЕ"

ПО завршетку утакмице свим учесницима подељене су књиге "Од Монтевидеа до Москве" у издању "Новости". Подељени су и качкети и слаткиши, а КМФ Мунгоси је богатији за шест фудбалских лопти, па

је задовољство свих тиме употпуњено. Организатори су нашем листу уручили захвалницу за подршку и сарадњу у циљу унапређења квалитета живота особа са сметњама у развоју и инвалидитетом.

СТРЕЛАЦ два гола на јучерашњој утакмици Ђурица Ђурица (31) за наш лист, истиче да се спортом бави одмалена, а да му је долазак код Аце Ковачевића променио навике.

- Нама овакве ствари много значе, волимо кад нам неко посвети пажњу и време - каже овај симпатични момак. - Живим сам, већ 11 година радим у "Лилију", како бих себи обезбедио нормалне услове за живот. Бавио сам се професионално атлетиком, имам и златну медаљу са Специјалних олимпијских игара 2015. у Лос Анђелесу. Хвала Аци што нас је овако прихватио, али велика захвалност и екипи "Новости". Радујем се поновном сусрету.

ДРИБЛИНГ Детаљи показивања умећа на "петопарцу" вождовачког терена у Београду/ФОТО: В. Данилов

Догађај се завршио срдачним поздравом две екипе и жељом да што пре дође до поновног усрета.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)