ВАЖНИЈИ ИМ ЛИГА КУП! Енглези због традиције блокирају европску Суперлигу?

Novosti online

17. 02. 2021. у 19:11

ВАЖНИЈИ ИМ ЛИГА КУП! Енглези због традиције блокирају европску Суперлигу?

Фото: Танјуг/David Ramos/Pool via AP

КОЛЕВКА фудбала ипак није само флоскула којом се описује Енглеска и однос Острвљана према најважнијој споредној ствари на свету (добро, ово јесте флоскула).

Да ли су Флорентино Перез и екипа правили рачун без крчмара кад су "уписали" енглеске клубове међу 36 учесника новог формата Лиге шампиона? Изгледа да јесу, јер предложени систем без група, са већим бројем утакмица у Европи, значио би укидање Лига купа, а можда чак и ФА купа - то би тек било светогрђе, јер је реч о првом такмичењу уопште - а то Енглези не би могли да прихвате.

Тачније, чак и ако би неки клубови пристали на то, навијачи им то не би опростили. Енглези једноставно више држе до домаћих такмичења него до Евро-купова.

Представници 20 премијерлигашких клубова одржали су видео конференцију, а јасна порука с тог састанка је да им не пада на памет да се одрекну Лига купа, такмичења које постоји готово 70 година, због нечег новог што није чак ни дефинисано како би тачно требало да изгледа.

Њихова порука је да домаћа такмичења не смеју да трпе због новог европског купа и да његова прва фаза има да се заврши до Божића, као што је то случај и сада са Лигом шампиона, а не да се развлачи малтене током целе сезоне.

И одређивање учесника Суперлиге на основу петогодишњег бодовања са УЕФА ранг листе, а не на основу пласмана у домаћем првенству је неприхватљиво. У овом тренутку не постоји ни до краја фиксиран план расподеле свих 36 места у новом купу, па се ни то не допада Острвљанима и траже да се јасно рашчивија све пре него што се изјасне по том питању.

Новац од тв права је још један, можда и најбитнији чинилац. Челници енглеских клубова се плаше да ће повећани број европских утакмица смањити прилив новца од тв права за мечеве Премијер лиге. Док се поменуте ставке не дефинишу потпуно јасно, ништа од зеленог светла за Суперлигу са Острва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)