ПУНЕ МРЕЖЕ И ДВА ТРОФЕЈА! Тренерска каријера Драгана Стојковића: Нагоји донео прву титулу у историји, Гвангџоу увек играо на гол више

Novosti online

24. 01. 2021. у 23:00

ПУНЕ МРЕЖЕ И ДВА ТРОФЕЈА! Тренерска каријера Драгана Стојковића: Нагоји донео прву титулу у историји, Гвангџоу увек играо на гол више

ФОТО: АП

ВЕЛИКО је име у свету фудбала Драган Стојковић Пикси. Први фаворит за новог селектора Србије стекао је славу као вансеријски играч, један од најбољих на планети у своје време док је носио дрес Црвене звезде, Марсеља и репрезентације Југославије.

Међутим, Пикси као тренер још није достигао свој зенит, иако се може рећи да је занат фудбалског учитеља добро испекао у Јапану и Кини, где је за 11 година водио две екипе, Нагоју и Гвангџоу РФ. Резултати у овим клубовима су и једине стручне референце у си-вију потенцијалног селектора Србије.

Рекло би се да је кренуо обрнутим путем, јер када је завршио богату фудбалску каријеру 29. октобра 2001. спектакуларним опроштајем у родном Нишу, велики ас се прво опробао као функционер. Тог октобра постао је председник Фудбалског савеза Југославије, наследивши на том месту Миљана Миљанића.

За време Пиксијевог мандата, репрезентација није успела да се пласира на Светско првенство 2002.у Јапану и Јужној Кореји, као ни наЕвропско првенство 2004. у Португалу. На позицији челника Савеза задржао се до истека мандата 2005. У јулу те године ускочио је у фотељу председника Црвене звезде и за две сезоне на челу црвено-белих, освојио је две дупле круне.

Тек после овог другог председниковања, Пикси је решио да заплива тренерским водама. Профи лиценцу стекао је почетком 2008. на катедри Милована Ђорића, директора Тренерске школе при Фудбалском савезу Србије.

ПИКСИЈЕВ УЧИНАК

НАГОЈА

2008. - треће место
2009. - девето
2010. - шампион
2011. - друго, уз трофеј Суперкупа
2012. - седмо
2013. - једанаесто
ГВАНГЏОУ
2015. - 12. место
2016. - шесто
2017. - пето
2018. - десето
2019. - дванаесто

Из Нагоје, где је био играчка легенда, позвали су га да преузме екипу и покаже тренерско умеће. Био је то дугорочан пројекат и Пикси се добро сналази и већ у дебитантској сезони 2007/2008. осваја треће место.

Прави бум десио се у трећој сезони када је као тренер Нагоје, 2010. донео прву титулу шампиона овом клубу и тако се за сва времена уписао у клупску историју. Српски медији прогласили су га тада фудбалским царем Јапана. Следеће године је био вицешампион, уз освојен пехар Суперкупа, после чега је уследио пад и Стојковић Нагоју напушта 2013. године, уздигнута чела. Када се подвуче црта, тамо је урадио одличан посао. Нагоју је водио шест година на 202 утакмице, уз 102 победе, 41 реми и 59 пораза, и два освојена трофеја.

Пикси тренер је после тога био занимљив многим клубовима, неколико пута се причало да се враћа у Европу. И када је, по његовим речима, био близу преузимања једног клуба из енглеске Премијер лиге, уследила је понуда из Кине која није могла да се одбије. У августу 2015. Стојковић је, са годишњом платом од осам милиона евра, преузео кинески Гвангџоу Р.Ф. Овај клуб је по свим параметрима био далеко од најјачих кинеских екипа, са стратегијом да се форсирају талентовани играчи и игра леп фудбал.

ОДВЕО БИХ "ОРЛОВЕ" У КАТАР

СА огромни самопоуздањем је Пикси одговорио на питање шта би урадио да постане селектор Србије.

- Знам да бих нас одвео у Катар. Знам, јер верујем у то и извукао бих из играча максимум. Не могу да ти неки играчи у утакмици која је најбитнија, буду најгори. То се у полувремену реши - истакао је Стојковић у једном од својих последњих инетрвјуа.

Пикси се одлично снашао, сваке године Гвангџоу је избацивао младе репрезентативце, који су потпомогнути страним појачањима приказивали атрактивне партије. Наш стручњак форсирао је нападачки стил, екипа је играла за гол више. Врхунац је направљен 2017. када је освојено пето место. Ипак, иако је имао уговор до лета 2021, челници Гвангџоуа су раскинули сарадњу са Пиксијем у децембру 2019, после 124 утакмице (47 победа, 24 ремија и 53 пораза).

Кинези су остали у обавези да Стојковићу исплате све плате до краја уговора и то се испоставило као највећа препрека његовој жељи да преузме Србију. Решење се још увек тражи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)