ТУМБАКОВИЋ: Поносан сам на све што је остварено, ово је процес који тражи време

Novosti online

20. 01. 2021. у 12:34

БИВШИ селектор Србије Љубиша Тумбаковић гостовао је на телевизи "Нова С" о томе да нема за чим да жали када су резултати репрезентацијеу питању.

ТУМБАКОВИЋ: Поносан сам на све што је остварено, ово је процес који тражи време

ФОТО: Н. Параушић

Иксусни 68-годишњи стручњак истиче да је био у неповољној позицији.

- Од тих годину и по - десет месеци нисам видео играче, само смо се чули телефонски, чак нисам могао да отпутујем и да их видим. Имали смо само шест окупљања и то је премало. Ја нисам разочаран, поносан сам шта сам урадио. Ово све говорим гледајући од затеченог стања када сам дошао до последње утакмице против Русије. Цео стручни штаб је професионално приступио послу, а ово је процес који тражи време - рекао је Тумбаковић.

Једина је мрља је била утакмица против Шкотске која је Србији могла да донесе пласман на Европско првенство после 20 година.

- Поносан сам на нешто што је остварено, осим тог резултата против Шкотске. Ништа се не би променило и да смо ми добили Шкоте...

Ипак, сматра да се не осећа кривим за неуспех у тој утакмици.

- Увек се кривац тражи у тренерима, ја сам то превазишао и то мене не занима. Ја нисам кривац, суштински то мислим. Нормално је да тренер преузима одговорност, он је дежурни кривац. Ја нисам ни почео са тим циклусом такмичења, само сам наставио. Немам тај проблем да то прихватим, имам идеју да саопштим шта је направљено, поносан сам на то што је направљено. Способности поливалентних играча можемо сада користити у разним системима игре. Сама идеја је требало да се препозна и да се то настави. Биће добро да нови селектор то препозна и ако буде пратио шта смо детаљно дали извршном одбору, на 150 страна, то је детаљно анализирано шта је добро и није. Селектору ће бити лакше ако препозна идеју. Мислим да већ каснимо.

Тумбаковић се са Савезом растао људски.

- Мислим да улога председника треба да буде само да прати све то. То треба да решавамо ми на нивоу струке и њему да презентирамо. Кад неко напише стратегију, онда може да дође до председника и каже, ово је наша стратегија за наредних 20 година. Овако хоћемо од кадрова и инфраструктуре... Прошао сам цео свет, у последње време сам у региону играо, Румунија, Мађарска... Те земље су биле неки наш ниво, не говорим о фудбалском, већ другом моменту. Фасциниран сам шта су направили Мађари, 26 стадиона имају. Ми немамо стадион какав доликује по прописима ФИФА и УЕФА. Ми смо се овде хвалили у време Толета Караџића кад добијемо рефлекторе, сада смо се хвалили сређивањем терена, али ово је 21. век и то треба да буде нормално - закључио је Тумбаковић.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)