ФРАНЦУСКА ЛИГА ПРЕД БАНКРОТОМ ЗБОГ КОРОНЕ: Рупа од 1,3 милијарде евра

Г. ЧВОРОВИЋ

13. 01. 2021. у 21:05

ФРАНЦУСКА ЛИГА ПРЕД БАНКРОТОМ ЗБОГ КОРОНЕ: Рупа од 1,3 милијарде евра

EPA/EFE

ФРАНЦУСКА прва фудбалска лига је пред банкротом! На кризу изазвану короном надовезао се локални проблем с телевизијским правима, што је многе клубове оставило без прихода. Ако се не пронађе решење, четвртина тимова Прве лиге би могла у марту да оде у стечај!

Рупа у каси француског професионалног фудбала који обухвата Прву и Другу лигу износи 1,3 милијарди евра. Због пандемије, клубови су, као и у целом свету, остали без новца од улазница, а спонзори брину своје бриге око опстанка за време короне.

У Француској, уз то, више не добијају ни новац од ТВ права!

Све је почело пре мање од две године, када је Лига продала права на преносе од 2020. до 2024 за 1,153 милијарди евра. Шпанско-кинеска група "Медиапро" је откупила права за 780 милиона, а покренула је и посебан ТВ канал Телефут.

Али, претплата није ишла према предвиђањима. Наступила је и економска криза. Исплатили су у прошле године само 135 милиона за Прву лигу и 34 милиона за Другу.

Додали су још 100 на име судског поравнања и одлучили да се повуку од 31. јануара.

Канал плус, који традиционално преноси Прву лигу, а чији су руководиоци љути због споразума Лиге с групом "Медиапро", одустали су такође од своја два меча која су откупили недељно, па ће гледаоци од краја овог месеца, уз могућ продужетак у фебрауру, уколико се не постигне договор, остати без преноса, а клубови без пара.

Канал плус тражи нови тендер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)