НИСАМ ВИДЕО "БОЖЈУ РУКУ", САВЕСТ МИ ЈЕ МИРНА: Судија који је признао чувени Марадонин гол на СП 1986. ексклузивно за Новости

Горан Чворовић, стални дописник из Париза

02. 01. 2021. у 12:00

ЧИМ бисте с Марадоном поразговарали петнаест минута, морали сте да га заволите. И поред значаја и имена које је стекао, уз све то што је постигао у животу, остао је једноставан и близак обичним људима.

НИСАМ ВИДЕО БОЖЈУ РУКУ, САВЕСТ МИ  ЈЕ МИРНА:  Судија који је признао чувени Марадонин гол на СП 1986. ексклузивно за Новости

ФОТО: Приватна архива

Тим речима, у ексклузивном интервјуу за "Новости", износи своја сећања о недавно преминулом легендарном играчу, Али Бенасер (76) из Туниса, главни судија чувеног меча између Енглеске и Аргентине на Светском првенству 1986. године, који је ушао у анале, не само фудбала и спорта уопште, већ и шире од тога, када је Марадона дао свој незборавни гол руком.

- Треба говорити о оба гола која је постигао на тој утакмици - каже Бенасер уз осмех.

Да кренемо од првог?

Приликом тог првог гола, налазио сам се у недоумици. Оба играча, голман Шилтон и Марадона, били су ми окренути леђима. Погледао сам у колегу помоћног судију с те стране, Бугарина Богдана Дочева, према коме су обојица стајали окренути лицем. Потврдио ми је да је гол сто одсто регуларан. Показао сам на центар. Наставио сам меч нормално. Кад судија направи велику грешку, касније се током меча не осећа пријатно. Ја сам сусрет наставио коректно, без проблема. Уз сву скромност, остатак утакмице сам одсудио без грешке. Добио сам оцену 9,4 од 10!

Foto: Printskrin

Добро се сећате те утакмице?

- Меч је одигран на 42 степена Целзијусова у хладу, у подне, на стадиону "Астека" у Мексику. Било је 120.000 гледалаца. Све телевизије света су га преносиле. Толико сам се добро осећао и био срећан што на њему делим правду, да сам, у себи, потајно прижељкивао да Енглеска изједначи, да бих остао још пола сата на терену!

Гери Линекер вам је после Марадониног првог гола скренуо пажњу да се не игра рукомет, него фудбал?

- Морам да истакнем да су енглески играчи у тој ситуацији били веома фер. Једино ми је Линекер пришао и рекао: "Молим вас, била је рука". Одговорио сам му: "Молим вас, играјте". И, то је било све.

Нисте могли да видите Марадонин потез?

- Ни у ком случају. Савест ми је потпуно мирна. Радио сам свој посао. Сваки судија може да погреши.

Било је и оних који су у то време некоректно питали како је судији из Туниса могло да буде додељено велико четвртфинале?

- Имао сам веома значајну судијску прошлост. Судио сам сва финала на нашем континенту, као и финале јуниорског Светског првенства 1985. у СССР. За ФИФА сам био један од арбитара на које је могла да рачуна. Оцена коју сам добио на поменутом мечу најбоље показује шта су мислили о мом суђењу. И после тог окршаја између Енглеске и Аргентине судио сам велике мечеве, све до 1991.

ИЗБЕГАО КОРОНУ

КАКО излазите на крај са епидемијом вируса корона?

- Напуштам стан само у стриктној нужди. Већ сам у годинама, па морам пуно да се пазим. Хвала богу, за сада сам добро - каже Али Бенасер, који данас живи у близини тунишанске престонице.

Утакмицу је пратила и атмосфера око рата који се неколико година пре тога водио између Аргентине и Енглеске. Колико је на вас утицало то што није постојао само спортски улог?

- За мене, то је био само веома важан меч. Био сам одлучан да испуним задатак и оправдам поверење ФИФА. С више од 17 година међународног стажа, био сам навикао на важне утакмице. Кад истрчим на зелени терен, све остало остављам по страни.

И други Марадонин гол је ушао у анале?

- Био сам тада у јакој кондицији, као некадашњи атлетичар својевремено сам освајао и шампионат Туниса у крос-кантрију, па сам тако успео да испратим ту Марадонину акцију. Нисам себи дозволио ни да трепнем. Марадону су покушали на сваки начин да зауставе. Требало је бити опрезан и имати потпуну концентрацију. Сваког пута кад су хтели да га фаулирају, показивао сам на предност.

FOTO: Arhiva novosti

Судија мора да "чита" меч и претпостави шта би могло да се догоди. Када је ушао у шеснаестерац, био сам свестан да је претрчао 50 метара, да у неколико наврата нису успели да га оборе, да је уморан и био сам спреман, ако неко било шта покуша, да свирам пенал. Али, Марадона је затресао мрежу. Тако сам, на неки начин, учествовао у најбољем голу века, као што је рекао и Марадона кад је био код мене.

СКРОМНЕ САМ ПРИРОДЕ

Марадона вам је рекао да је захваљујући вама постигао гол века, али сте и ви због њега постали светски познати?

- Не бих себе истицао. Веома сам скромне природе. Не дајем пуно интервјуа, али ово је посебна прилика, због смрти великог Марадоне.

Како је изгледао тај ваш сусрет, који је "златни дечак" лично организовао?

- Дошао је у мој стан, пружио ми је руку, загрлио ме, пољубио. Поклонио ми је свој дрес, с бројем 10. Написао је: "Мом вечном пријатељу, Алију", и то потписао именом и презименом. Чувам га. Био је са својом супругом. Остали су више од четири сата. Провели смо тог 28. августа 2015. године дивно поподне. Атмосфера је била права породична, уз присуство моје фамилије и пријатеља. Био је ту и преводилац, Марадона је говорио шпански, а ја француски. Јели смо тунишанске колаче и уживали. Разговарали смо о свему, о мечевима, о његовој каријери.

ФОТО: Приватна архива

Причали сте, наравно, и о чувеној утакмици?

- Пустио сам меч преко видеа! Рекао сам му да тада није Аргентина освојила Светско првенство, него он! Заиста тако мислим. Тријумфовали су захваљујући Марадони. И Марадона ми је тада узвратио похвале, истичући да је други гол, који је проглашен најбољим у 20. веку, постигао захваљујући мени. Рекао ми је: "Три пута су хтели да ме сруше, а ви сте упорно показивали да се игра настави!". Поставио сам му и питање зашто је играо руком. Одговорио ми је: "Хтео сам да победим Енглеску свим средствима!"

Како сте примили вест о његовој смрти?

- Био сам много тужан, наравно. Јер, упознао сам га изблиза, и као човека, не само као фудбалера. Био је заиста симпатичан и диван човек.

Стајао је на страни слабијих и сиромашних?

- Зато и кажем да је био велики господин. Када то знате, обавезни сте да га поштујете. Као дете, морао је да се бори за сваки комад хлеба. И с политичке тачке гледишта, био је за правичност. Леп је гест то што је посећивао Фидела Кастра.

Је ли Марадонин гол, који је опеван и у песми, на неки начин био освета слабијих, "божјом руком"?

- Свако то може да коментарише на свој начи, како жели. Мој једини циљ је био, да оправдам указано поверење. Онако како сам то увек и чинио. Проблеми који су могли да се појаве око меча, само су ме још више усредсређивали на то да будем што праведнији и успешнији у обављању свог посла.

НАШЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ СУ ПРИЈАТЕЉСКЕ

- Запамтио сам тим Југославије, још док сте 1974. победили садашњи Конго са 9:0. Велика сте фудбалска и спортска нација и сада. Стално гледам мечеве, да бих уживао у фудбалу, али и посматрао суђење. И данас Србија има велике играче. Наше две земље су пријатељске. Имамо сличан менталитет, волимо људе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Aleks

02.01.2021. 12:31

Jedna od najvecih prevara u istoriji sporta je nekako prerasla u pozitivnu pricu, a od velikog prevaranta, koji je trebalo da bude suspendovan duze vreme zbog namernog igranja rukom, napravila legendu. Cinjenica je da je Maradona bio jedan od najvecih fudbalera u istoriji, ali je takodje cinjenica da je potpuno pogresno praviti idola mladima od takvog coveka, prevaranta, narkomana, zavisnika...