ПРОМЕНИО ИСТОРИЈУ ФУДБАЛА И ДОТАКАО ДНО ЖИВОТА: Заборављен од колега, живи у беспарици са прошлошћу леченог алкохоличара

Новости онлине

15. 12. 2020. у 15:27

БЕЛГИЈСКИ фудбалер Жан-Марк Босман (44) који је омогућио лагодан живот хиљадама колега данас живи у беспарици, с прошлошћу алкохоличара и порезним дуговима.

ПРОМЕНИО ИСТОРИЈУ ФУДБАЛА И ДОТАКАО ДНО ЖИВОТА: Заборављен од колега, живи у беспарици са прошлошћу леченог алкохоличара

Фото: Твитер

Године 1995. управо је он, револуционарном пресудом на Европском суду правде, донео спортистима из земаља Европске уније могућност да без одштете напуштају клубове у случају да им истекне уговор.

Раније су се и у таквим ситуацијама плаћале накнаде, тако да је играчима остајало далеко мање новаца од укупног износа трансфера.

Од 15. децембра 1995. када је добио судски процес против УЕФА, фудбалери и остали спортисти подложни су законима радног права Европске уније као и сви други радници. Својом тешком борбом Белгијанац је напунио џепове фудбалерима и њиховим менаџерима, с обзиром да је разлика која је ишла на рачуне клубова завршила у њиховим новчаницима.

Све то Босман је покренуо зато што му је његов клуб Стандард из Лијежа онемогућио трансфер у француски Данкерк тражећи превелику одштету.

"Мала ми је била корист од тога. Од Фудбаслког савеза Белгије сам добио одштету од 400.000 евра. Већина је тога отишла на скупе адвокате а оно што је остало било је довољно за малу кућицу у близини родитељског дома, у Лијежу. Напокон сам иселио из гараже својих родитеља, коју сам силом прилика претворио у властити стан", почео је своју причу Босман, који је мало након тога завршио каријеру због повреде те од тада практично живи без прихода.

Фото: Твитер

 

"Борио сам се за своја права, за играње фудбала али је све ескалирало до неслућених граница. Нападали су ме и претили ми сви: УЕФА, Савез, Удружење европских клубова... Зарекао сам се у том тренутку да ћу ићи до краја. Тада више не само за своје, већ и за права свих тадашњих и свих будућих фудбалера".

Босман каже да не жали због свега што је проживио и направио, али горчину дефинитивно осећа. Нико од свих светских богаташа које је он створио никад га се није сетио.

"Из Удружења професионалних фудбалера (ФИФПро) обећали су ми још 1997. да ће ми исплаћивати годишњу помоћ у износу од 25.000 евра. То се никад није догодило. Добијао сам само повремене донације, због којих су ми се на врат накалемили порезници. Често се питам где је нестала подршка од колега", рекао је Босман отворено признавши:

"Учинио сам за фудбалере, нешто што никад нити један синдикат није успео учинити за своје раднике. Данас имате случај да 11 странаца исто време игра на терену, осам их седи на клупи, а још 11 на трибинама. И сви су они за то јако добро плаћени. Захваљујући мени. Не желим ништа више од признања."

Босман није имао среће ни у приватном животу. Иза њега су два развода, те тешка зависност о алкохолу.

"Да, био сам алкохоличар. Дуго је времена требало да то признам. Без алкохола моје су се руке тресле. Након две чаше пића смириле би се."

Налази крви показали су тада да му је јетра у драматично лошем стању и потражио је стручну помоћ.

"Данас знам да је алкохол болест. Поносан сам што сам је победио. Од 27. децембра 2007. године нисам попио ни кап алкохола."

Тужна прича човека који је променио фудбалску историју и колегама гурнуо велику своту новца у џеп.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)