ЕВО КО ЈЕ СУДИЈА КОЈИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА РАСИСТИЧКИ ИСПАД: Два пута хтео да се убије!

Од сталног дописника из Париза - Горан Чворовић

09. 12. 2020. у 19:04

НЕНАДАНО, румунски судија Себастијан Колцеску (43) постао је у трену светски познат. Нажалост, не по добру.

ЕВО КО ЈЕ СУДИЈА КОЈИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА РАСИСТИЧКИ ИСПАД: Два пута хтео да се убије!

БУРА Колцеску и тренер Башакшехира Бурук/ФОТО: АП

Његове увредљиве речи упућене члану стручног штаба турског Башакшехира, Камерунцу Пјеру Ахилу Вебоу, када га је назвао "црним", довеле су до несвакидашње ситуације, прекида меча Лиге шампиона против ПСЖ и индигнације на читавој планети.

- Ако тај човек не напусти терен, нећемо да играмо - речи су Килијана Мбапеа који је, заједно с осталим играчима, париских "светаца" стао у одбрану камерунског тренера.

БАРНС: А ПЕТ ЦРНАЦА И БЕЛАЦ?

ФОТО: Приватна архива

ПРОСЛАВЉЕНИ ас Ливерпула и енглеске репрезентације, црнопути Џон Барнс (57), стао је у одбрану судије Колцескуа.

- Када би у једној соби било пет црних, и један бели тренер, како би другачије описао јединог белог тренера? Рекао би онај "бели". Шта је друго могао или требало да каже? - питао се тамнопути Барнс на "Твитеру".

Колцеску је, заједно с осталима, напустио терен, цела судијска постава промењена је за јучерашњи поновљени меч, а свима је остао горак укус у устима. Истовремено, покренута је опсежна истрага да би се утврдило шта се те вечери тачно дешавало на "Парку принчева".

Све је потекло од румунске речи "негру", која означава црну боју. За тили час дошло је до повезивања са увредљивом енглеском речју "нигро". Али, и да није било ове "лингвистичке нијансе", опште мишљење у овдашњој јавности је да, свеједно, није на овај начин, по боји коже, смео да идентификује људе.

Сам Колцеску деловао је у уторак увече потпуно збуњено после свега што се догодило, као да није био свестан због чега га оптужују. Догађај га је, очигледно, превазишао. Из његовог угла то је, изгледа, само био начин на прецизније назначи кога треба казнити због претеране реакције на клупи после једног фаула. У јавности се наводи да претходно није имао расистичке испаде. Многи верују да ни сада није имао расистичке намере, али и наглашавају да то није смео да уради, и да је чин, сам по себи, с намером или без - расистички.

За Колцеског се истиче да је свој први меч у Првој румунској лиги судио с 26 година. Наводи се да није баш увек био на висини задатка, па је, чак, на годину дана, био делегиран у Другу лигу. Румунска фудбалска федерација је одлучила 2008. године да га повуче са листе званичних судија, после чега је Колцеску покушао самоубиство скоком кроз прозор! Полиција је стигла у последњи час да га спречи. Покушао је самоубиство и други пут, после смрти родитеља. Зато се, сада, истовремено појавила и забринутост због његове психичке преосетљивости.

Овај арбитар за кога кажу да није баш бриљирао током своје каријере, Стеауи је 2015. на једној утакмици поништио чак три гола, од којих два регуларна. На међународном нивоу 2019. преведен је у четврте судије.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)