СИМОВИЋ: Треба пустити Кокезу да спроведе своју визију, разумем Видића и Матића...

Танјуг

05. 12. 2020. у 10:16

СИМОВИЋ: Треба пустити Кокезу да спроведе своју визију, разумем Видића и Матића...

FOTO: Nebojša Paraušić

ПРЕДСЕДНИК Фудбалског савеза Војводине Драган Симовић каже да му и даље није јасно шта се догодило са репрезентацијом Србије у мечу против Шкотске, који је могао да јој донесе историјски пласман на шампионат Европе.

"Остаје горак укус и огромна жал, нарочито после оних партија са Мађарском и Русијом у којима су наши играчи показали да заиста имају квалитет и да заслужују место у крему европског фудбала", рекао је Симовић.

Покушавам већ данима да нађем адекватан одговор на питање зашто су утакмицу деценије одиграли на онако катастрофалан начин, додаје Симовић.

"Рекао сам и после Норвешке да морамо што пре да заборавимо ту блиставу партију јер нас очекује још тежи противник у финалу баража. Савремени фудбал је достигао тај ниво да не смеш себи да дозволиш ни најмањи пад концентрације. О жељи и мотиву да и не говорим", рекао је Симовић Танјугу.

Многи су пораз од Шкотске схватили трагично и исте вечери прогласили ванредно стање у српском репрезентативном фудбалу.

„Да будемо реални, тачно је да неодлазак на велико такмичење вуче са собом одређене консеквенце, пре свега у финансијском и спортском смислу. Али, наша репрезентација 20 година није била на Европском првенству. Треба бити мудар у овој ситуацији, наћи прави начин да се у репрезентацији поново створи добра атмосфера и окренути се квалификацијама за Катар 2022", истиче Симовић.

Констатује да сви морамо наставити да радимо на томе да се врати култ репрезентације и да репрезентативци који носе дрес Србије морају да буду спремни да дају све од себе за победу и да грб ставе испред личних и клупских интереса као што је то некада било.

Неки бивши репрезентативци упиру прстом у челнике Савеза и сматрају их кривцима за крах у квалификацијама.

„Савез је увек мета напада. Тако је било у Толетово (Томислав Караџић) време, тако је и сада. И увек ће бити, без обзира на то ко се налази на челу организације. Сећам се да је Славиша Кокеза на почетку свог мандата обећао учешће на једном од два велика такмичења. То обећање је и испунио. Били смо на Светском првенству у Русији и за длаку нам је измакао пласман на ЕУРО".

"Свакако да сви сносимо одређену одговорност, нико од тога не жели и неће да бежи. Председник је задужен да обезбеди услове за рад и то је и урадио, а на играчима је да дају све од себе. Морамо оставити места за дубљу анализу па тек онда да доносимо закључке. Брзо смо заборавили и прво место у Лиги нација иако је то био сјајан успех”, навео је Симовић.

"Што се тиче Видића, Матића и играча који су их подржали, разумем њихово незадовољство, али су одабрали погрешан начин на који треба да се боре за промене у Савезу. Најлакше је некога критиковати. Сви који су добронамерни и желе да раде добро су дошли", каже Симовић.

"Не можете јавно позивати председника државе да решава фудбалска питања, кад сви знамо да је мешање државе у фудбал најстроже забрањено прописима УЕФА и да може да доведе до суспензије репрезентације. Никоме није забрањено да уђе у фудбал и помогне колико може. Присуство Ненада Бјековића и Марка Пантелића у руководећим структурама наше организације показује да су врата Савеза широм отворена за бивше асове и биће отворена и убудуће".

Као човек који је цео свој живот посветио фудбалу, Симовић врло добро зна колико је ризично улагати сопствени новац и зависити искључиво од резултата и продаје играча.

„То је Сизифов посао. Мораш да имаш иза себе озбиљну фирму са озбиљном производњом. Људи који руководе клубовима не морају бити превише занатски потковани у фудбалском смислу, то је задатак струке. Зна се ко у болници оперише, зна се ко производи вино, енолог, а не власник винарије".

Задатак председника је да има визију, да направи план и да направи систем у складу са европским нормама и да обезбеди максималне услове у којима ће људи из струке спроводити зацртане циљеве, подвлачи Симовић.

"Не би био део овог тима да не видим визију председника и његов план за потпуни опоравак српског фудбала у сваком сегмент, почевши од инфраструктуре па да регуларности такмичења. Па сетите се само где смо били пре доласка Славише Кокезе на место председника”.

Симовић већ две године није на функцији председника Спартака, али је до детаља упознат са начином на који суботички клуб добија подршку од ФС С.

„Није реч само о Суботици, мислим да цео војвођански регион може да буде задовољан сарадњом са кровном организацијом. Било је ту великих улагања., од рефлектора, преко главних терена, до терена са вештачком травом. Кад би се све то сабрало, мислим да сума не би била испод 10 милиона евра на нивоу Србије".

То су енормна средства која је ФС С уложио у инфраструктуру. Не памтим да су клубови и региони то исто добијали пре доласка овог руководства на чело Савеза, сматра Симовић.

"Погледајте само како изгледа реновирана Кућа фудбала у Старој Пазови. Са таквим комплексом се може похвалити мало нација у Европи. Не може се ценити рад овог руководства само кроз пораз од Шкотске. Брзо смо заборавили пласман на Светско првенство на коме, такође, нисмо били од 2010. године”.

Када је реч о инфраструктури и стадионима, као и о домаћем првенству Симовић каже:

“Погледајте стадионе широм Србије. До јуче су то више биле ливаде него фудбалски терени , а данас је већина наших стадиона направила огроман помак ка напред и да не казем да су на европском нивоу. Та огромна средства нису пала са неба, већ су у фудбал уложена преданим радом овог руководства на челу са председником Кокезом које је даноноћно радило да би од УЕФА и из других извора обезбедило средства за инфарструктуру".

Без одличне позиције председника Кокезе у УЕФА ова средства никада не би дошла у Србију", тврди Симовић.

"Сматрам да је домаће првенство никада интересантније и да је значајно повећан квалитет домаћег такмичења. Битно се смањио и број судијских грешака и да је првенство одлично. И ово је резултат овог руководства које се бори да се све одвија у складу са прописима”.

На крају, Симовић истиче да је оно што је сада најпотребније је мир и стабилност фудбалске организације.

"Треба допустити председнику Кокези да настави да ради и да спроводи своју визију у дело. Лично не видим никакву потребу за променама на било ком нивоу, а уколико је потребно ојачати кадрове, то је увек добродошло”, закључио је Симовић.

Пратите "Новости спорт" на Фејсбуку 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Veljko

05.12.2020. 11:48

Pa sta ste ocekivali od coveka koji nigde nije ostvario znacajan rezultat, mislim na trenera i predsednika FS. Jednostavno, politika ih je postavila i ona ce ih smeniti. Kada budu radili kao da su u privatnoj firmi gde koliko god da si dobar ako nemas rezultata, letis napolje e tek tad ce biti nesto.

leon

05.12.2020. 11:51

TUMBAKOVIČA!!!!!!! Čovek je radio u specifičnim uslovima.Pa i njega je ometala CORONA! Napokon je reprezentacija došla do nekog svog stila igra.Svi su ga ometali i savez i menadžeri i igrači.I sada samo se selektor menja??? Pa nije on igrao.Igrači su podbacili!!! Tumba treba da ostane i dalje.Šta to Milojevića,Miloševića i slične više preporučuje.Imaju li više uspeha od njega.Čovek je toliko dugo u fudbalu.Ima znanje i iskustvo.Pa šta mi nesmemo da izgubimo? Seti te se samo igrarije saveza sa Muslinom.Podržavaju igrače,gde sportski direktor reprezentacije.....Dakle Tumba je najmanje kriv!!!!

Dejan

05.12.2020. 11:55

Evo sad jedan utisak.Veze taj nema s fudbalom, rijalitizacija Srbije u svim sferama a bogami i R.Srpske, pustate neadekvatne neobrazovane ljude da obnašaju najviše funkcije i čudite se što država tone.Sačuvaj Bože.Mafija i seljaci vladaju dugo, i šta drugo normlani da rade nego da trpe ili odlaze, sramota.