НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Како је Марадонин прадеда Матеј Кариолић отишао са Корчуле у Аргентину и променио презиме

Новости онлине

02. 12. 2020. у 18:30

ХРВАТСКИ медији ових дана брује о томе како је преминула фудбалска легенда Дијего Армандо Марадона био пореклом Хрват.

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Како је Марадонин прадеда Матеј Кариолић отишао са Корчуле у Аргентину и променио презиме

Фото: Приватна архива

У Хрватској су се ових дана опраштали од чувеног Ел Пибеа, као и у осталим земљама региона, међутим један детаљ је упао у око.

Страница "Цултура Цроата" која на друштвеној мрежи Фејсбук одржава контакт са исељеницима из комшијске земље у Јужној Америци написала је Марадони опроштајну поруку на шпанском језику:

- Збогом потомку Хрвата... Његов прадеда по мајци био је Матеј Кариолић, а рођен је на Корчули. То је острво на којем је рођен и Марко Поло. Матеј Кариолић преселио се у Аргентину, где је добио име Метју Кариоличи, његова кћи Салвадор Кариоличи удала се за Рамона Франку, а у том је браку рођена Дијегова мајка Далма (такође име једне од Марадониних ћерки). Почивај у миру, идоле, легендо, написали су администратори странице "Цултура Цроата" или "Хрватска култура".

Ове наводе проверио је "Задарски.хр" код дугогодишње управнице Канцеларије за Далмацију Матице исељеника Хрватске, Бранке Безић Филиповић, жене која је објавила пуно радова о исељеништву Хрвата.

– Дијего Марадона вуче хрватске корене с мајчине стране, како кажу у хрватској заједници у граду Росарију у Аргентини, смештеном на реци Парани. Наиме, већ 1895. на листи рудара с Паране био је и Матео Кариолич из Хрељина покрај Бакра.

То је био отац Салвадоре Кариолич, Марадонине баке и зет Гашпара Полића из Корчуле, док за Салвадору још тврде како се родила на Корчули. Марадонина мајка звала се Далма што је било уобичајно међу Далматинцима у Аргентини.

- Пре тачно 15 година у ово време била сам на турнеји по Аргентини са ветеранима Хајдука, те с вајаром Станиславом Бавчевићем, као и Гораном Борчићем, тадашњим управником Музеја града Сплита. Носили смо експонате за изложбу, а ветерани Хајдука играли су утакмице у Кордоби, Тукуману, Розарију и Буенос Ајресу. У Розарију су наступили на стадиону клуба Њуелс, на којем је трибина названа именом Дијега Марадоне, рекла је Бранка Безић Филиповић.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)