СВИ СУ ВОЛЕЛИ МАРАДОНУ: Буран живот, буран и одлазак

В. Н.

27. 11. 2020. у 21:41

СВИ СУ ВОЛЕЛИ МАРАДОНУ: Буран живот, буран и одлазак

ФОТО: АП

КАКО је живео, тако је и отишао на онај свет - бурно, хаотично, уз много емоција, проливених суза...

Али, другачије и није могло са Дијегом Армандом Марадоном, који је у ноћи између четвртка и петка сахрањен на приватном гробљу "Врт мира" у Бела Висти, северозападном предграђу Буенос Ајреса.

САХРАНА Гробница породице Марадона/ФОТО: АП

У загробни живот, најомиљенијег фудбалског сина Аргентине, испратило је око 200 људи на приватној церемонији, а да је могло испратило би га још 1.000 пута више.

Дијего је сахрањен крај родитеља, дона Тоте и дон Дијега старијег, уз присуство ћерки Далме и Ђанине, бивших супруга Клаудије Вилафан и Веронике Охеде, као и сина, Дијегита Фернандеза. Једино је Марадонин други син Дијего Јуниор био спречен да дође због позитивног теста на вирус корона. Такође, било је ту и познатих личности, бивших саиграча из репрезентације и клубова, Карлос Тевез још једна легенда Боке јуниор, познати адвокат Копола...

МИХА: ЈЕДИНСТВЕН И НЕПОНОВЉИВ

ОД МАРАДОНЕ се опростио и Синиша Михајловић.

- Марадона ми је био пријатељ, упознали смо се пре извесног времена. Његова смрт је лоша вест за фудбал, али не само то. Нико не треба да заврши свој живот у 60. години. Био је јединствен и непоновљив човек. Изражавам саучешће породици. То је тежак ударац. Дијего је живео пет живота у једном - рекао је Михајловић.

Међутим, Дијеговој трећој жени Росио Оливи није био дозвољен улазак на гробље, а по њеним речима, ту одлуку је донела Клаудија која је и организовала читав испраћај.

Свему је претходио врло хаотичан дан у Буенос Ајресу, чије су улице преплавиле реке Аргентинаца који су желели да се последњи пут опросте од божанства, и као да су сви желели да се увере својим очима да је "Ел Пибе де оро" стварно отишао, и да ће наставити да живи само у сећању оних који ће и за тридесет година причати о његовим головима, форама, фудбалским подвалама...

Прво је било планирано да Марадонини посмртни остаци стоје изложени два дана испред председничке палате "Ружичаста кућа" у престоници Аргентине, али одлука породице је била да се све убрза, пошто су се створиле велике гужве, полиција је виша пута морала да реагује и неретко завршавала у клинчу са разулареном масом која није желела да пропусти опроштај од највећег.

И сам председник државе Алберто Фернандез је морао да мало сачека у реду како би се опростио од легенде због које је прогласио три дана жалости, и савршено описао шта је заправо Марадона значио за Аргентинце.

МУРИЊО: ЧОВЕК ВЕЛИКОГ СРЦА

ТРЕНЕР Тотенхема Жозе Мурињо сматра да ће многи запамтити Марадону по фудбалским делима, а не по томе каква је личност, чему се он посебно дивио.

- Постоји Марадона, а постоји и Дијего. О Марадони не морам да причам, свет га познаје и неће га заборавити. Дијего је другачији. Био је мој добар пријатељ. Видели смо се неколико пута, али смо се често чули телефоном. Био је човек великог срца. Е, тај човек ће ми недостајати - рекао је Мурињо.

- Рукама је додирнуо небо, иако је ногама увек био на земљи - поручио је Фернандез.

Читава церемонија са изложеним ковчегом на крају је скраћена на десет сати (од 6.00 до 16.00 по аргентинском времену), а затим је погребно возило кренуло пут гробља, што је створило још већу гужву, формиране су километарске колоне народа који је гледао како Дијего Марадона последњи пут пролази улицама Буенос Ајреса.

ЖИВИ Марадонини обожаваоци у Напуљу/ФОТО: АП

На крају, после много нереда и разбијених глава, крви, суза, и зноја, највећи свих времена је уснуо крај родитеља и завршио своју овоземаљску мисију.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)